Een leven lang in dienst van PSV

In de jaren zeventig onderhandelde PSV over de aankoop van Willem van Hanegem, maar de transfer ging niet door. In de ogen van Ben van Gelder, destijds de machtige manager van PSV, paste `De Kromme' niet bij PSV wegens diens ,,boven-Moerdijkse'' grote mond.

Diep in zijn hart ging Van Gelder het liefst in zee met louter (bravere) Brabantse voetballers als Willy van der Kuylen en de broers Willy en René van de Kerkhof, maar om nationaal en internationaal aan de top te komen, zo besefte de bestuurder, moest PSV ook talenten van buiten de provincie contracteren.

In 1970 had hij Guus Hiddink, de huidige trainer, als speler van De Graafschap naar PSV gehaald.

Van Gelder overleed in de nacht van woensdag op donderdag. Hij was 85 jaar.

Zijn leven lang was hij bij PSV betrokken. Op jonge leeftijd werd hij lid van de Eindhovense club, hij speelde achttien duels in de hoofdmacht en scoorde daarin vijf keer.

In het boek Voor rood-wit gezongen vertelt hij dat hij geen vedette was. ,,Ik kon hard lopen en daar is veul mee gezegd.'' In 1950 begon hij als gekozen secretaris bij de Philips Sport Vereniging en bij de invoering van het betaalde voetbal (1954) was hij snel in vaste dienst van de club.

PSV dankt veel aan Van Gelder, die de administratie leidde, mede-verantwoordelijk was voor het moderniseren van het (prachtige) stadion en zorgdroeg voor een kundige technische staf. Onder zijn `bewind' werd PSV vier keer landskampioen, won het twee keer de beker en in 1978 de UEFA Cup. In 1980 maakte hij als manager plaats voor Kees Ploegsma, maar hij bleef nog vijf jaar bestuurslid.

In de beginjaren behartigde Van Gelder de belangen van PSV soms op heel bijzondere wijze. In het boekje Het PSV-gevoel schrijft toenmalig redacteur van het Eindhovens Dagblad Frans van Schoonderwalt dat Van Gelder ,,elke vrijdagmiddag voorafgaande aan een thuiswedstrijd van PSV de voorbeschouwing kwam inleveren. Zijn voorbeschouwing! Met steevast aan het einde een oproep in de trant van: `Haast u naar de voorverkoopadressen want het sportpark is nagenoeg uitverkocht'!''

De kleine Van Gelder, altijd wat achterdochtig, botste vaak met de pers, de plaatselijke en vooral de landelijke. Hij was van oordeel dat de ,,randstedelijke kranten'' PSV kritischer benaderden dan Feyenoord en Ajax. Wat populariteit betreft bleef PSV altijd achter bij die twee topclubs.

De Volkskrant stelde hem dit jaar de vraag waarom PSV minder geliefd is dan die twee eeuwige rivalen. Hij antwoordde: ,,U stelt rare vragen, Ajax en Feyenoord zijn alleen populairder omdat in die regio's meer mensen wonen dan in onze regio.''