Dell groeit harder dan concurrentie

De economische achteruitgang lijkt computerbouwer Dell niet te raken. Het Amerikaanse concern zag de winst over de afgelopen drie maanden met een kwart stijgen.

Daarmee groeit Dell naar eigen zeggen vier maal harder dan de gemiddelde concurrent. Het tweede kwartaal, lopend van mei tot en met juli, leverde Dell een nettowinst op van 621 miljoen dollar, 24 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst per aandeel viel analisten tegen, want zij hadden op 26 cent gerekend, twee cent meer dan de realiteit. De resultaten van Dell werden gisteren na het slot van de Amerikaanse beurzen bekendgemaakt. Tijdens de handel nabeurs daalde de koers alsnog met 1,6 procent. Voor het derde kwartaal zegt Dell wel aan de verwachtingen van analisten te kunnen voldoen.

De omzet van het bedrijf, dat zijn computers zonder inzet van de tussenhandel verkoopt, kwam in het tweede kwartaal uit op 9,78 miljard dollar, 16 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2002.

Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau IDC wist Dell zijn aandeel op de Amerikaanse markt voor personal computers met 3 procentpunt te verhogen tot bijna 18 procent. Het door topman Michael Dell opgerichte bedrijf heeft dit jaar meer computers verkocht dan Hewlett-Packard (inclusief Compaq) dat in 2002 nog marktleider was.

De vraag wie dit jaar de meeste pc's zal verkopen speelt al enkele maanden een grote rol in de Verenigde Staten. Vorige maand maakte IDC bekend dat de pc-markt (niet in geld maar in aantallen computers gemeten) in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,6 procent is gestegen, terwijl eerder een groei van 4 procent was voorspeld. Dell verscheepte toen 500.000 computers meer dan Hewlett-Packard. ,,Dat is minder dan twee dagen productie in een periode van 90 dagen productie. Bij paardenrennen zou je een foto-finish nodig hebben'', zo bagatelliseerde HP vorige maand zijn verlies van het marktleiderschap. Ook met servers (zwaardere computers) is Dell in de VS marktleider. In Europa blijft HP de grootste computerproducent.