Canada en VS geven elkaar de schuld

Canadese regeringswoordvoerders leggen de schuld van de stroomstoring bij de Amerikanen. Amerikaanse energiebedrijven menen dat de oorzaak van de storing gezocht moet worden in Canada.

De Canadese premier Jean Chrétien meldde in eerste instantie dat een blikseminslag een brand in een energiecentrale aan de Amerikaanse kant van de Niagara Falls had veroorzaakt, en dat dit tot de storing had geleid. De Canadese minister van Defensie John McCallum sprak, volgens eigen zeggen op basis van informatie van Amerikaanse legerfunctionarissen, enkele uren later over een brand in een kerncentrale in Pennsylvania.

Dit werd vrijwel onmiddellijk in alle hevigheid door de Amerikanen ontkend. ,,Dat is absoluut niet waar'', aldus een woordvoerder van het crisiscentrum in Pennsylvania. ,,We hebben contact met al onze vijf centrales en ze werken voor 100 procent. Er is zelfs geen brand in een vuilnisbak.''

De beheerder van het energienetwerk van de staat New York constateerde een fout in het netwerk in de Canadese provincie Ontario en zei dat ,,er geen reden is te geloven dat de storing in de staat New York begon''. Dit werd gisteravond door gouverneur George Pataki van New York bevestigd op CNN. Een woordvoerder van de Niagara Mohawk-centrale, van waaruit stroom naar zowel Canada als de VS wordt getransporteerd, zei eveneens dat de oorzaak niet in de staat New York lag. ,,De Niagara-energieonderneming is op geen enkel moment opgehouden te werken. We hebben ook geen blikseminslag gehad'', aldys woordvoerder Brian Warner.

Burgemeester Bloomberg van New York noemde een blikseminslag in de Canadese provincie Quebec als oorzaak. Hierdoor zou de vraag naar stroom uit de VS zijn vergroot. Dit werd tegengesproken door een Newyorkse netwerkbeheerder die zei dat vlak voor de storing 29.000 megawatt werd verbruikt, enkele duizenden megawatt onder de normale capaciteit.

Door beide landen werd wel onmiddellijk uitgesloten dat hackers of het computervirus MS Blaster de storing hebben veroorzaakt.