Beurs komt op winst voor 2003

De aandelenmarkt in Amsterdam lijkt bezig aan een sluiphausse. De beursgraadmeter AEX bereikte vanmorgen het hoogste punt sinds 17 januari, vooral op het vertrouwen van beleggers dat de economieën in de Verenigde Staten en Japan aantrekken.

De AEX-index stond rond het midaguur op 321,45 punten, een stijging van 0,4 procent. Eerder in de ochtend had de index 323,39 punten bereikt, iets boven het slot van 2002 en het hoogste peil sinds medio januari. Het laagste niveau bereikte de index dit jaar op 12 maart. Een week voor de Amerikaans-Britse aanval op Irak werd een stand van 217,80 bereikt.

De stroomstoring in Noord-Amerika heeft beleggers in Europa nauwelijks beroerd en vrijwel alle beurzen kabbelden omhoog. De FTSE-100 in Londen en de CAC-index in Parijs noteerden beide een winst van 0,6 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,2 procent verloor.

In Londen moest National Grid Transco het overigens ontgelden. Het nutsbedrijf is eigenaar van een krachtcentrale bij de Niagara-watervallen aan de Amerikaans-Canadese grens dat mogelijk de bron is van de enorme stroomstoring in het noordwesten van Noord-Amerika. Het aandeel daalde bijna 3 procent. De handel in Europa stelde niet al te veel voor. Enkele kleinere beurzen zijn dicht vanwege Maria Hemelvaart, een christelijke feestdag. De beleggers staan aan de zijlijn in afwachting van cijfers die later vandaag uit de VS komen, zoals de consumentenprijzen.

Handelshuis Hagemeyer voerde de AEX aan met een plus van 4,2 procent. Daardoor bereikte de koers een waarde van 3,73 euro. Het bedrijf heeft veel problemen en is de afgelopen week favoriet onder speculanten. Bankverzekeraar ING, dat gisteren met redelijke halfjaarcijfers naar buiten kwam, won 1,5 procent op een koers van 18,66 euro. ABN Amro ging mee en steeg 1,3 procent.

Ingenieursbureau Fugro presenteerde vanochtend matige kwartaalcijfers en kreeg daarvoor in de Midkap een afwaardering van 1,6 procent. Het industriële bedrijf Aalberts, dat een goed halfjaar afleverde, won 0,3 procent bij de lokale fondsen.

Ook op de Europese valutamarkten bleven reacties op de stroomstoring uit. De euro stond vanmorgen op 1,1270 dollar, iets hoger dan de 1,1250 van gisteren. Tegenover het pond sterling ging de koers van de euro van 0,7030 naar 0,7040.