Argentijnse politie op studiebezoek

Een delegatie van 22 Argentijnse agenten en leden van mensenrechtenorganisaties komt vandaag naar Nederland, om te zien hoe de Nederlandse politie werkt.

De Argentijnen willen leren hoe de politie veiliger, effectiever, vertrouwenwekkender en met meer respect voor de mensenrechten kan opereren. Ze zijn uitgenodigd door het onderwijs- en kenniscentrum van de Nederlandse politie (LSOP) en de Anne Frankstichting. Het bezoek wordt gefinancierd door het vredesfonds van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,We ontvangen directeuren van politiescholen, maar ook de voorzitter van de grootmoeders van de Plaza de Mayo Estela Carlotto'', aldus Dirk van Vierssen van de LSOP.

,,We willen leren hoe de politie effectiever kan opereren. Het streven is ook om de verhouding tussen politie en samenleving te verbeteren. De politie heeft een beter imago nodig'', aldus een woordvoerder van het Argentijnse ministerie van Justitie. De Argentijnse politie geldt in eigen land als notoir corrupt. Vorige maand nog moest de hoofdcommissaris van Buenos Aires, Alberto Sobrado, opstappen. Hij kon niet uitleggen hoe hij met een maandsalaris van nog geen 800 euro aan een bankrekening op de Bahama's kwam waarop 333.549 dollar stond.

De Argentijnen worden in Nederland onder andere ontvangen op het ministerie van Justitie, en bij de Amsterdamse politie. Met de Argentijnen zal ook worden gepraat over de omgang met criminele informatie en de bescherming van de privacy van burgers. Maar ook de mensenrechten van politieagenten krijgen aandacht. Dit jaar zijn er in Argentinië al zo'n zestig agenten doodgeschoten. Ze werden meestal vermoord bij pogingen om roofovervallers of autodieven tegen te houden.

Zondag zitten de Argentijnen naast de Arnhemse burgemeester Pauline Krikke op de tribune bij de voetbalwedstrijd tussen Vitesse en Ajax. Een van de zaken die de Argentijnse politie wil leren, is hoe op te treden bij grootschalige evenementen en demonstraties. ,,Er moet vaker de vraag worden gesteld: gaan we meteen schieten of kunnen we ook anders optreden'', zegt Van Vierssen. De Nederlanders gingen in april al kijken hoe de Argentijnse politie bij voetbalwedstrijden optreedt.

    • Marcel Haenen