Arabische Liga steunt protest

De Arabisch Europese Liga (AEL) in Nederland steunt de demonstratie morgen op het Mercatorplein naar aanleiding van de dood van de Marokkaanse Driss Arbib vorige week. In een persbericht spreekt de AEL van ,,de moord op Driss'', die stierf na een schot van een agent.

Volgens de AEL worden Marokkaanse jongeren rond het Mercatorplein ,,geterroriseerd door de Amsterdamse politie'' die gebruik maakt van ,,buitensporig en onnodig geweld''. De demonstratie is georganiseerd door het afgelopen weekend opgerichtte `Comité tegen zinsloos politiegeweld en discriminatie'. Initiatiefnemer daarvan is het Komitee Marokkaanse Arbeiders in Nederland (KMAN) van Jamal Ftieh. De AEL is een radicale Arabische politieke beweging onder leiding van de Belgische Marokkaan Dyab Abou Jahjah.

Gisteren spraken de organisatoren van de demonstratie met burgemeester Cohen en hoofdcommissaris Kuiper van de Amsterdamse politie. Volgens de burgemeester helpt het Comité met ,,de de-escalatie van de situatie'', zo zei hij na afloop van de bijeenkomst. Eerder deze week liepen de spanningen juist op tussen de organisatoren en de Amsterdamse autoriteiten. Ftieh legde in het weekend al een rechtstreeks verband tussen de dood van Arbib en diens Marokkaanse afkomst. Cohen en Kuiper reageerden daarop getergd en stelden dat er bij de dood van de 33-jarige Arbib geen racisme in het spel was, hetgeen weer tot woede bij het Comité leidde.

Tijdens het gesprek met Cohen werd duidelijk dat de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam verdeeld is over de demonstratie van morgen. Behalve leden van het organiserende comité waren ook andere Marokkanen aanwezig, zoals de opbouwwerker in de Baarsjes en de imam van Moskee Nour. Volgens Mustafa Laboui, voorzitter van GroenLinks in stadsdeel De Baarsjes nam die groep afstand van het organiserende comité. ,,Ik heb niet het gevoel dat het Comité echt de gevoelens in de buurt vertaalt,'' aldus Laboui.