Anouk droomt van vrede

Op nummer 11 van de Top-50 staat deze week het liedje `Hail' van de Nederlandse zangeres Anouk.

Het is wel raar: hebben we de warmste zomer van de eeuw, staat de hitparade steeds maar vol met liedjes over slecht weer! Denk bijvoorbeeld aan: `Rain Down On Me' van Kane, en `Let It Rain' van 4String. En nu dus `Hail', wat `hagel' betekent.

Maar wacht even, is dat wel wat Anouk bedoelt? In dit langzame nummer zingt ze met sombere stem: `Hail to all of us/ Hail to all of us down here'. Aha, ze heeft het níet over hagel, maar over `hail' als `heil'. Dat is een ouderwets woord en het betekent voorspoed. Dat het ons maar goed mag gaan, wenst Anouk. Maar of dat lukt? Daar heeft Anouk haar twijfels over. Want ze zingt ook: `Ik hoop dat alles goed komt/ Maar ik slaap slecht/ terwijl allerlei onschuldige mensen zomaar dood gaan.'

Anouk maakt zich zorgen om de wereld.

Dat is nieuw. In oudere liedjes van Anouk was ze altijd boos op van alles en iedereen. Op haar vader die haar in de steek liet, op mannen die van haar een gedienstig vrouwtje wilden maken. En nu plotseling dat mededogen: `Dat het maar goed zal komen met ons allemaal!'. Verrassend.

Waarschijnlijk heeft die nieuwe vriendelijkheid iets te maken met Benjahmin Stotijn (1). Benjahmin is haar kind, dat ze vorig jaar kreeg met Raymond Stotijn (de zanger van Postmen). Je ziet het vaker bij popmuzikanten: dat ze, als ze zelf een ouder zijn geworden, zich zorgen beginnen te maken over hoe de wereld in elkaar zit. Over het milieu dat steeds viezer wordt, over oorlogen waarbij mensen omkomen, over kinderen die alleen maar achter hun computer zitten en nooit eens buiten spelen. Er zijn allerlei dingen waarover je je zorgen kunt maken als je vader of moeder bent, merk je dan.

Daarom wil Anouk graag dat er iets verandert. `Heil voor ons/ Misschien dat we spoedig/ als we goed nadenken/ weten wat we er aan moeten doen.' Ze wil graag dat op veel plekken op aarde het leven veiliger zal worden. Aan het eind van het liedje zingt ze waar precies: New York, Londen, Jericho, Jerusalem, Sydney, Capetown. En, verbazingwekkend genoeg, op de maan.

Blijkbaar rommelt het daar ook al.

    • Hester Carvalho