Acute dreiging van stroomtekort weg

De acute dreiging van stroomtekort is voorlopig verdwenen. Netwerkbeheerder Tennet heeft Code Rood opgeheven en Code Oranje weer ingesteld. Waarschijnlijk zal Tennet vanmiddag besluiten de laagste alarmcode, Code Groen, af te kondigen.

De verlaging van rood, de meest urgente situatie, naar oranje werd mogelijk doordat het stroomverbruik is afgenomen en het reservevermogen gestegen. Het verbruik nam gisteren en vandaag af dankzij het koelere weer, waardoor met name energieslurpende apparaten zoals airconditioners minder werden gebruikt. Code Rood, dat aangeeft dat er bij een afroeptijd van 30 minuten minder dan 700 megawatt aan reservecapaciteit is, werd afgelopen zondag ingesteld. Woensdag werd het dieptepunt bereikt: 100 megawatt aan reservevermogen.

Bij Code Oranje is er een reservevermogen van 700 megawatt tot 1.400 megawatt. Als er meer dan 1.400 megawatt aan reserve is, wordt Code Groen afgekondigd, de laagste code die er is. Volgens Tennet was er vanmorgen 1.000 megawatt aan reservevermogen en zal Code Groen waarschijnlijk vanmiddag worden ingesteld. ,,We zitten in het weekeinde meestal op groen omdat er dan minder stroom wordt verbruikt'', aldus de woordvoerder. Het is dus mogelijk dat vandaag Code Groen wordt ingesteld en maandag weer Code Oranje.