Yat-Kha

Wie denkt dat er op de steppen van Tuva alleen maar traditionele liedjes worden gezongen ter begeleiding van het karnen van yakmelk, moet eens luisteren naar Yat-Kha. Het trio uit de jongste en kleinste republiek van de Russische federatie heeft weliswaar veel traditionele composities op het repertoire, maar giet die in een geheel eigen stijl.

Dat is waarschijnlijk te danken aan de illegale cassettes van Deep Purple, Sisters of Mercy en Sonic Youth die de bandleden tijdens hun jeugd kochten op de straathoeken van de voormalige Sovjet republiek.

Op Tuva Rock klinken al die invloeden door, plus een stevige portie stonerrock, folk, communistische marsmuziek, punk en zelfs een vleugje country. De eigenheid van Yat-Kha zit 'm in de traditionele instrumenten als gongs en igil (tweesnarige vedel) die de band combineert met de heilige rock drie-eenheid van drum, bas en gitaar. En in de typische khoomei keelzang, die in het geval van leadzanger Albert Kuvezin klinkt als een kruising tussen een bronstig hert en een met gravel gorgelende deathmetal-zanger. Gelukkig beschikt drummer Zhenya Tkachov over een academisch geschoolde tegenstem zodat Kuvezins vocale geweld niet gaat vervelen.

Ronduit betoverend is de bluesy intonatie van gastzangeres Sailyk Ommun. Haar naam betekent `kleine vogel' en werd bedacht door een oom met profetische gaven.

Yat-Kha: Tuva Rock (Pläne, 88886) Distr Central Distribution

    • Edo Dijksterhuis