`Wij drinken geen biertjes met medialui'

De Rotterdamse groep Postmen werd na hun debuut-cd `Documents' onderwerp van een media-hype, maar bij het tweede album was die alweer voorbij. Hoe nu verder? ,,Geef ons een kans, we kunnen wel wat.''

Raymond Stotijn was het niet helemaal eens met de recensie in deze krant van Era, de derde cd van Postmen. Vooral wanneer gesteld werd dat de Rotterdammers her en der voortborduurden op de `succesformule'. Want aan succes heeft het de groep juist ontbroken, de afgelopen jaren.

Nadat Postmen ten tijde van hun debuut Documents door menigeen in het hart gesloten werd, leek de formule van hiphop gecombineerd met rootsreggae bij het tweede album Revival zijn glans alweer te hebben verloren.

De media lustten de groep al niet meer. Maar rapper Stotijn, of The Anonymous Mis zoals zijn artiestennaam luidt (roepnaam: Mis), en zijn mannen gingen toch door.

,,Terug naar de basics, naar waar we vandaan komen, maken wat er in ons opkwam. Het was een moeilijke tijd. Ik verwachtte support, vanuit radio en tv, en die kregen we niet. Verdomme, dacht ik, er is toch geen band als wij. Beef heb je, en Relax, maar dat is toch geen Postmen. De deejays die net weg zijn bij Radio 3, Isabelle en Henk Westbroek, die hebben ons wel gesteund. Maar daar hebben we nu niks meer aan. We hebben ook recht op airplay. Anders komt het gewoon niet bij de mensen terecht.''

Wordt het werk van Postmen dan toch gezien als een gimmick die onderhand uitgewerkt is? ,,Dat geloof ik niet. Maar we zijn niet van die guys die met die medialui een biertje komen drinken. We willen gewoon afstand houden en komen voor wat we doen: muziek maken. Gezellig doen, dat doen we wel met de family en met vrienden, daar ga ik niet voor naar de radio. We zitten niet op die golflengte, dat is een andere wereld. Misschien zien de media ons wel als gevaarlijke zwarte mannen, ik weet het niet. Maar ik zeg: geef ons een kans. We kunnen wel wat, anders staan we niet drie keer op Pinkpop, twee keer op Pukkelpop en nu weer op Lowlands.''

Na het glorieuze begin, zegt Mis, raakte de groep een beetje in de ,,sleur'' van het hitsucces en de daaropvolgende, niet waargemaakte verwachtingen. ,,Dan zit je ineens in programma's als Vrienden Van Amstel Live. Je kunt beter terug naar je roots, gewoon optreden in de Melkweg en dat soort zalen voor mensen die je echt tof vinden. Gewoon, lekker spelen, dan staan we eind van het jaar misschien wel in Ahoy'. En anders maar niet.''

Era is een breed opgezette plaat, waarop naast de vertrouwde mix van reggae en hiphop ook andere stijlen een plek hebben. Zoals de rumoerige gitaarrock in Long Time, de eerste single.

,,We hebben heel erg het stempel van reggae-hiphop-band gekregen. Daar zijn we zelf ook in meegegaan. Onze tweede plaat is echt een reggaeplaat geworden, uit pure onzekerheid ook. Nee, nee, nee, dachten we naderhand, vanaf nu moeten méér invloeden een plek vinden. Om beter te laten zien wie we eigenlijk zijn.''

Toch is reggae nog altijd een belangrijke bouwsteen in het Postmen-geluid. ,,Het is een middel tot identificatie'', zegt Mis. ,,Zeker voor mij als halfbloed. Reggae zat bij mij al in de familie, de trage cadans van die muziek heb ik altijd ontzettend intens beleefd. Hiphop was later echt een uitlaatklep waar ik me bij thuisvoelde. Reggae en hiphop gaan expliciet over hoe mensen leven, ook in minder prettige omstandigheden. In de rock gebeurt dat eerder op een geromantiseerde manier.''

Mis groeide als zoon van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader op in een raciaal gemengd Rotterdam, ,,tussen Turken, Marokkanen, Antillianen, Kaapverdianen en weet ik wat. Dat sprak allemaal vanzelf, het is nooit een probleem geweest. Dat speelt in Nederland nu eenmaal niet zo als in bijvoorbeeld Amerika. Ik vind het juist leuk om niet van één ras te zijn. Dat melancholische van Europa zit ook in onze akkoorden.''

Mis deelt zijn gemengde raciale achtergrond met muzikanten als Michael Franti van Spearhead, met wie hij in de studio werkte, en de grote reggaevoortrekker Bob Marley. ,,Met zulke mensen heb ik een connectie. Zij zijn door dezelfde dingen heen gegaan als ik. Het zijn speciale mensen.''

Postmen: Era (Warner) Optredens: 16/8, Waterpop Wateringen, 23/8, Zomerparkfeest Venlo, 30/8, Lowlands Biddinghuizen.

    • Jacob Haagsma