Voorkeur Theater

Onbegonnen werk

Theatergroep Carver speelt in theater Bellevue in Amsterdam een extra reeks van Onbegonnen werk. De voorstelling bestaat uit een reeks virtuoos uitgevoerde mime-études die zijn voortgekomen uit improvisaties. René van 't Hof wordt als een vogel geboren uit een kartonnen doos. Jim van der Woude, Beppie Melissen en Leny Breederveld spelen drie bejaarde zwemmers. Typisch mime is het met een pincet oppakken van flarden dagelijks leven. De spelers geven de onbeduidende handeling schoonheid door ze van alle kanten te bekijken.

19-28 aug Amsterdam, Bellevue. Inl 020-6277555 of www.theatergroepcarver.nl

Het Vuil, de Stad en de Dood

Het Nationale Toneel herneemt Fassbinders omstreden Brechtiaanse Ganz Unten-melodrama. Door de aanwezigheid van het personage `A. die de Rijke Jood wordt genoemd' denken sommigen dat het stuk antisemitisch is. Fassbinder wilde laten zien naar welke middelen de onderklasse moet grijpen om te overleven. Regisseur Johan Doesburgs maakt er vooral een schoon sprookje van, over de liefde tussen twee verworpenen: de joodse speculant (Lou Landré) en de hoer met het gouden hartje (Marie-Louise Stheins).

20-23 aug Den Haag, Koninklijke Schouwburg. Inl 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl.