Voorkeur Muziek

Damien Rice

Een morsig mannetje met een gebutste gitaar en een rafelige trui: de Ierse zanger Damien Rice ziet er uit als een armlastige straatmuzikant. Zijn band lijkt willekeurig samengeraapt in de straten van Dublin: twee oudere mannen op bas en drums, een hardwerkende celliste die in haar eentje een heel orkest moet verbeelden en een verlegen meisje dat sporadisch uit de schaduw treedt om haar engelachtige stem te laten horen. Echo's van Tim Buckley, Dexy's Midnight Runners en de jonge Van Morrison mengen zich tot een oorspronkelijk geluid, vooral wanneer Rice zijn stem laat kraken en snerpen door een aparte effectmicrofoon. Debuutalbum O is de meest verheffende singer/songwriterplaat van het jaar.

15 aug Paradiso, Amsterdam.

Rosie Flores

Op handen gedragen door de muziekpers, maar nooit een commercieel succes geworden: dat geldt ook voor Rosie Flores. Ze begon eind jaren zeventig als punkrocker in Rosie & The Screamers, maar behoort inmiddels al vele jaren tot de alt country, die ze mengt met en vleugje rockabilly. Flores speelt messcherpe, virtuoze gitaarpartijen en heeft een brede smaak. Op haar laatste cd Speed of Sound staan behalve eigen nummers songs van Billie Holiday, de Davis Sisters, Johnny Cash en Marshall Crenshaw.

15 augustus 22.30u Maloe Melo, Lijnbaansgracht 163, Amsterdam. Toegang gratis