Voorkeur Film

The Quiet American

Michael Caine speelt in The Quiet American een Engelse journalist die in Saigon zijn tijd uitzit. Schrijven doet hij nauwelijks, liever rookt hij opium of vrijt met zijn jonge, mooie, Vietnamese vriendin Phuong. In het hotel ontmoet hij op een dag een jonge Amerikaanse hulpverlener die zich wel voor de Vietnamezen in wil zetten en vol overgave kwebbelt over een derde weg tussen de communisten en de Franse machthebbers. Ook deze Pyle wordt verliefd op Phuong en hij vindt dat hij Phuong meer te bieden dan de nog gehuwde journalist en doet haar daarom een huwelijksaanzoek waar de oude man gewoon bij zit. Gaandeweg blijkt dat Pyles politieke idealisme even nietsontziend is.

The Quiet American was al een beetje beroemd voor hij te zien was. Distributiemaatschappij Miramax wilde de film in Amerika niet uitbrengen. Dat Amerikanen in Vietnam voor terroristische aanslagen verantwoordelijk waren, zou een boodschap zijn waar het Amerikaanse publiek na 11 september geen zin in had. Er was een openbare woedeaanval van Michael Caine voor nodig om de film vorig jaar toch in de bioscopen te krijgen. Caine hoopte dat hij voor de rol een Oscar zou krijgen. Dat gebeurde niet; wel werd hij genomineerd.

Regie: Phillip Noyce. In 5 bioscopen.

Op een attractie in de Disney pretparken gebaseerde swashbuckler biedt ouderwetse zwaardgevechten en moderne special effects. Sommige piraten veranderen bij maanlicht in skeletten. Johnny Depp is de onverwachte droompiraat in dit traditionele spektakel.

Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Met: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush, Jonathan Price, Jack Davenport.

In meer dan 15 bioscopen.

Tishe!

De Russische regisseur Viktor Kossakovsky liet voor het raam van zijn oude huis in Sint Petersburg een jaar lang een camera staan en maakte een film van 82 minuten. Een regenbui in Tishe! heeft het effect van een explosie in een avonturenfilm. Kossakovsky is goed in het bijzondere van het gewone zien. Kostelijk zijn de scènes met de stratenmakers, die telkens opnieuw een gat in de weg komen repareren.

Filmmuseum, Amsterdam; Haags Filmhuis, Den Haag.

Historias Minimas

Aangenaam lichte Argentijnse roadmovie over drie mannen die onafhankelijk van elkaar van Fitz Roy naar de kustplaats San Julián in Patagonië reizen. Onderweg is alle overtollige ballast weggegooid. Trefzeker come-back van Carlos Sorin, nadat hij vertien jaar geleden stopte met filmen vanwege het floppen van Eterna Sonrisa de New Jersey.

Regie: Carlos Sorin. Met: Javier Lombardo, Antonio Benedictti. In: The Movies, A'dam; Filmhuis Den Haag, Den Haag; 't Hoogt, Utrecht.

Together

Een jongen van dertien komt met zijn vader, een arme kok, van het Chinese platteland naar Peking om een carrière als concertviolist te beproeven. De speelfilm bevat genoeg elementen voor een ouderwets melodrama over de overwinning van tegenslagen door volwassen wordend wonderkind. Ondanks alle emoties is het echter een subtiele studie van sociale en psychologische motieven.

Regie: Chen Kaige. In Pathé Tuschinski & The Movies, A'dam; Filmhuis Den Haag; Utrecht: 't Hoogt.