Voorkeur Beeldende Kunst

Beelden op de berg

Dreamscapes, de achtste aflevering van de kunstmanifestatie Beelden op de berg, legde Birthe Leemeijer een wandelroute door het arboretum aan. Op zes plaatsen zette ze een stuk tuin af met een bank en een hekje: een zompig grasveldje, een stuk rivierklei, een appelboompje. Om de overloop tussen kunst en tuin te benadrukken liet Leemeijer van iedere locatie de geur kunstmatig namaken, En inderdaad: als je naast de boom gaat staan, waait je een vleug appelessence tegemoet. Maar is dat nu de parfum of gewoon de boom? En maakt dat wat uit?

Met Leemeijers confrontatie tussen appelboom, kunstenaar en toeschouwer is Dreamscapes aardig samengevat. De tentoonstelling, waaraan kunstenaars als Job Koelewijn, William Speakman, Ann Veronica Janssens, Germaine Kruip en Peter Stel deelnemen, heeft `de maakbaarheid van de natuur' als thema. Een modieus onderwerp, maar goed in de omgeving van Wageningen, waar Betuwelijn en HSL diepe groeven in het landschap trekken en steeds meer boeren in hun bestaan worden bedreigd.

Dreamscapes. Beelden op de berg 8. Arboretum Belmonte, Generaal Foulkesweg 94, Wageningen. T/m 13 sept, di t/m zo 11-17u. Inl 0317-410777 of www.beeldenopdeberg.nl

Parasite Paradise

In een week tijd is het kunstdorp Parasite Paradise uit de grond gestampt. Het telt een hoofdstraat, een plein en een rotonde. Maar het heeft alles. Voorin de straat logeren gasten in het konijnenhok-hotel van Joep van Lieshout. Vertier is er in het uit kratten opgebouwde theater. Parasite Paradise houdt het midden tussen kermis, tentenkamp en beeldentuin. Tom van Gestel, samensteller van de tentoonstelling, zegt dat het project beoogt van Leidsche Rijn een levendige wijk te maken.

Parasite Paradise: t/m 28 sept achter infocentr, Verlengde Vleutenseweg 32, Utrecht. Di-do-zon 13-19u, vr-za -22u.

Elke Krystufek

`Ik heb besloten om van mijn leven een kunstwerk te maken', heeft Krystufek ooit in een interview gezegd. Erg origineel is die uitspraak niet. Dat deze tentoonstelling desondanks zo'n indruk maakt, heeft te maken met de totale overgave die uit het werk spreekt. In eenzelfde zaal hangen vijftig panelen met ieder 36 foto's waarvan een groot deel uit naaktportretten bestaat. Naast foto's en video's omvat haar oeuvre ook tekeningen en schilderijen.

Elke Krystufek Naakt & mobiel t/m 28 sept in het GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Open di t/m zo 14-22u. Inl: 070-3381133 ne.nl

Art deco

Direct bij het binnenkomen van de tentoonstelling Art Nouveau en Art Deco valt op hoe zorgvuldig de kunstenaars hun gebruiksvoorwerpen op andere en nieuwere esthetische uitgangspunten hebben ontworpen dan hun geestelijke vaders uit de 19de eeuw. Er zijn meubels van Berlage en Kropholler en er zijn voorwerpen met vervreemdende vormen, zoals een houten wandversiering met druppelvormige aanhangsels versierd met visschubben.

Art Nouveau en Art Deco, t/m 2 aug Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Inl 070-3381111 of www.gemeentemuseum.nl