Voorkeur Amsterdam

Sixties in het Stedelijk

Op de tentoonstelling Revolution in the Air - De Sixties en het Stedelijk wordt veel aandacht besteed aan de opkomst van de popmuziek en de bijbehorende jongerencultuur in de periode 1965-1975. Er hangen aankondigingsposters van concerten van Jimi Hendrix en Led Zeppelin, er liggen platenhoezen van de Stones en The Beatles en uit de luidsprekers klinken de psychedelische tonen van Pink Floyd.

Amsterdam was the place to be en het Stedelijk Museum, onder leiding van Edy de Wilde, volgde de actualiteit nog op de voet. Revolution in the Air is een geïmproviseerde collectiepresentatie: een vrolijk allegaartje van fotografie, design, grafische vormgeving, mode en beeldende kunst. Nostalgisch voor oudere jongeren, informatief voor echte jeugd. We zien geel-paarse pumps van Jan Jansen, macramé-achtige textielsculpturen van Sheila Hicks en oranje platenspelers van Philips.

Revolution in the Air - De Sixties en het Stedelijk. T/m 31 dec Paulus Potterstraat 13, Amsterdam. Dag 11-17u. Inl 020-5732911 of www.stedelijk.nl

MUZIEK

Midsummernight's dream

De acteur Pierre Bokma is de verteller bij een uitvoering van de complete toneelmuziek die Felix Mendelssohn schreef bij A midsummernight's dream van William Shakespeare. Het is een magisch stuk geworden over goden, toverende elfen en gewone mensen die werken voor hun levensonderhoud.

A midsummernight's dream door Köln, Deutscher Kammerchor en Pirre Bokma o.l.v. David Stenr: 15 aug 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345

BEELDENDE KUNST

Site Specific

De monumentale Vondelparkvilla dient in augustus als inspiratiebron voor acht jonge kunstenaars. Op de tentoonstelling Site Specific worden alle zintuigen aangesproken. Martha Colburn toont een serie 8 mm-animaties waarin pop- en pornosterren de hoofdrol spelen. Andere deelnemende kunstenaars zijn Lawrence Bailey, Elena Beelaerts, Renata Czajor, Marieke van Diemen en Gijs Muller.

Site Specific. T/m 24 aug. Vondelparkvilla, Roemer Visscherstraat 47, Amsterdam. Wo t/m zo 11-18u.

MUZIEK

Riccardo Chailly

Chailly begint met twee Zomerconcerten aan zijn zestiende en laatste seizoen als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Op 18 aug 20u15 klinkt in de Grote Zaal de Negende symfonie van Mahler, het sluitstuk van zijn Mahlercyclus. Op 23 aug leidt Chailly zijn orkest in het Tweede pianoconcert van Brahms met Yefim Bronfman als solist en het Concert voor orkest van Bartók.

Kon. Concertgebouworkest olv Riccardo Chailly: 18, 23 aug. 20u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

THEATER

Don Juan

Voor de openluchtvoorstelling in het Amsterdamse Bos brengt vaste regisseuse Frances Sanders haar eigen versie van de Don Juna-mythe. Don Juan (Hein van der Heiden) is een soort Faust die, verleid door `De Schrijver' (Vincent Croiset), gratis alles wil krijgen wat een man begeert. Sanders heeft een goed oog ontwikkeld voor wat zo'n groot openluchtstuk nodig heeft; duidelijkheid, grote gebaren, luide stem, humor en muziek.

T/m 30/8 Openluchttheater A'damse Bos, 21u30. Inl 020-6433286.