Verlies en omzetdaling voor Numico

Numico, maker babyvoeding, is in het tweede kwartaal in de verliezen gedoken. Als gevolg van onder meer een boekverlies op de verkoop van bedrijfsonderdelen kwam het verlies uit op 104 miljoen euro.

Dat heeft Numico vanmorgen bekendgemaakt. In dezelfde periode van vorig jaar realiseerde het concern nog een winst van 2 miljoen euro. De omzet in het tweede kwartaal kwam 18 procent lager uit op 881 miljoen. Het resultaat van Numico werd eveneens gedrukt door een omvangrijke reorganisatielast. Vorige maand maakte het concern bekend dat het 525 banen schrapt en zeven van de zestien fabrieken in Europa sluit.

Bestuursvoorzitter Jan Bennink zei vanmorgen, tijdens een toelichting op de resultaten, dat zijn bedrijf inmiddels op koers ligt. Bennink, die vandaag een jaar geleden aantrad bij het bedrijf, is de afgelopen twaalf maanden vooral bezig geweest met een saneringsoperatie, waarbij verschillende bedrijfsonderdelen zijn verkocht.

Vorige maand werd de verkoop van vitamineproducent Rexall Sundown afgerond. De verkoop van Rexall Sundown resulteerde in verdere afboekingen die ten lasten zijn gebracht van het eigen vermogen. Eind juni bedroeg het eigen vermogen 4 miljoen negatief. ,,Maar nu is het weer positief'', zei financieel-bestuurder Jean-Marc Huët.

Huët wees er op dat het negatieve eigen vermogen geen gevolgen heeft voor de beursnotering van het fonds. ,,Er zijn vragen geweest over een verbanning naar het strafbankje. Maar de regels zijn anderhalve maand geleden veranderd, en zolang wij voldoen aan de transparantie-eisen van de beurs, verandert er voor ons niets.''

Om het eigen vermogen verder te versterken, liet Bennink weten dat zijn bedrijf over dit jaar geen dividend uitkeert. Het concern houdt daarmee ook meer geld in portemonnee om de schulden (eind juni 2,04 miljard euro) verder te verminderen. Voor het hele bedrijf rekent Bennink dit jaar op een operationele winst (ebita) van 340 tot 360 miljoen.

De toekomst van vitaminedochter GNC blijft nog een klein jaar onzeker. Het Amerikaanse bedrijf, in 1999 gekocht voor 2,5 miljard dollar, krijgt tot mei de kans zijn bestaansrecht binnen Numico te bewijzen.

Op de beurs werden de cijfers van Numico goed ontvangen. Beleggers zijn positief over de koers en de vooruitzichten van het bedrijf. Tegen het middaguur noteerde Numico 10 procent hoger.