Twee zwemmende Servische kinderen vermoord in Kosovo

Onbekende schutters hebben gisteren in een Servische enclave in het westen van Kosovo twee Kosovo-Servische jongeren vermoord; vier jongeren werden gewond, onder wie een Kosovo-Albanees meisje.

De daders sloegen toe toen een groep jongeren uit het dorp Gorazdevac aan het zwemmen was in de Bistrica. Ze schoten van een afstand van vijftig meter met kalasjnikovs op de zwemmende kinderen. Twee jongens van veertien en achttien werden gedood. Woedende Serviërs vielen later in Gorazdevac een Albanees meisje aan; ze werd licht gewond door stenen die in haar richting werden geworpen. In een naburige dorp vielen Albanezen de Serviërs aan die gewonde kinderen naar het ziekenhuis wilden brengen. Van de vier gewonden zijn er twee ernstig aan toe.

Gorazdevac, tachtig kilometer ten westen van de hoofdstad Priština, is de enige plaats in het westen van Kosovo vanwaar de ongeveer duizend Servische inwoners na de Kosovo-oorlog van 1999 niet zijn weggevlucht. Net als de andere Servische enclaves in Kosovo wordt ook Gorazdevac bewaakt door de vredesmacht KFOR.

De aanslag heeft veel consternatie gewekt. ,,Dit was de daad van een krankzinnige'', zo zei de woordvoerder van de VN-politie in Kosovo. Een leider van de Kosovo-Serviërs zei gisteren dat de aanslag de ernstigste is sinds de moord, in juni, op een gezin van drie personen in Obilic. De Servische regering vroeg gisteren naar aanleiding van de aanslag om een speciale zitting van de Veiligheidsraad van de VN. Vice-premier Nebojša Covic van Servië zei dat ,,Kosovo afzakt naar een catastrofe''. ,,Deze daad is een voortzetting van de etnische zuivering van de Serviërs in Kosovo.''

Net gisteren kwam de nieuwe chef van het VN-bestuur in Kosovo, de Fin Harri Holkeri, in Priština aan. Hij zei ,,diep getroffen'' te zijn door de aanslag. ,,Het is een tragedie voor Kosovo dat vier jaar na het eind van de conflicten dit soort incidenten nog steeds het leven eisen van onschuldige mensen''.

In Montenegro hebben woordvoerders van de regerende partijen boos gereageerd op de dinsdag door de Servische regering uitgegeven principe-verklaring over Kosovo. In die verklaring wordt gesteld dat Kosovo Servisch gebied is, onder Servisch gezag moet worden teruggebracht en binnen Servië substantiële autonomie krijgt.

In Montenegro, met Servië verenigd in een unie Servië en Montenegro, is die verklaring verkeerd gevallen, omdat de Montenegrijnen niet betrokken willen worden bij het probleem-Kosovo. De vice-voorzitter van de sociaal-democratische partij (een van de regerende partijen) noemde de Servische verklaring ,,een poging Montenegro het drijfzand van de slechte Servisch-Albanese betrekkingen in te slepen''. ,,Het is heel vreemd te zien hoe de Servische regering met haar verklaring de parlementen van Montenegro en de unie [Servië en Montenegro] verplicht bij te dragen aan de oplossing van de Kosovo-crisis. Montenegro heeft noch het vermogen, noch de mogelijkheid dat probleem op te lossen.''