TUINEN & BEELDENTUINEN

Salvia-dagen

In augustus bloeien vrijwel alle soorten Salvia en daarom organiseert kwekerij Bastin op 16 en 17 augustus de Salvia dagen. Bastin beheert de Nederlandse Planten Collectie van het geslacht Salvia. ruim 250 verschillende soorten en variëteiten uit de hele wereld. De bloeitijd kan per soort erg verschillend zijn. Behalve winterharde salvia's zijn er ook soorten die in Nederland beter als kuipplanten kunnen worden gehouden. Dit weekeinde zijn enkele grote kuipplanten bij Bastin uitgestald. De winterharde soorten staan in de borders verspreid door de tuin van de kwekerij.

Kwekerij Bastin, Nieuwenhuysstraat 29, Aalbeek (L). Open 10-17. Vrije toegang. Inl 045-5231475.

Muzikale rondleiding Regiustuin

Henricus Regius werd in 1636 de eerste hoogleraar plantkunde en geneeskunde aan de Universiteit van Utrecht. De huidige `cruydentuin' is een reconstructie van de oude Hortus op het bolwerk Zonnenborg. De muzikale tuinrondleiding brengt de bezoeker op een speelse manier in contact met middeleeuwse liederen rondom de liefdessymboliek en de geneeskracht van bloemkens en cruydekens. Gehuld in 15de eeuwse gewaden zingen Helma Hartman en Anne Nies Keur onder andere uit de Carmina Burana en het Antwerps Liedboek. Verbindende verhalen over de vaak wonderbaarlijke geneeskracht en symboliek van bloemen en planten worden verteld door Wil van der Mark.

Muzikale rondleiding door de Regiustuin van het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht. Zat 16 augustus van 14-15u15 (incl. pauze). Kosten €8 excl consumpties en museumtoegang (kortingskaarten geldig). Inl Oculare 030-2883261.

Beeldentuin De Boog

Beeldentuin De Boog in het Noord-Groningse Westernieland brengt nog tot 15 september werk van twintig beeldhouwers uit Nederland en België (onder wie Hugo Hol, Rene de Boer, Winneth Sala, Cor de Ree, Peter Hiemstra). Het werk varieert van kleine bronsplastieken tot monumentaal werk in cortenstaal. In de tuin nemen muren en follie-achtige bouwsels een prominente plaats in.

Galerie/beeldentuin De Boog, D. Wierengastraat 44, Westernieland. T/m 14 sept do t/m zo 11-17u.

Zomerdromen Appeltern

Wat begon als een grapje van Ben van Ooijen, oprichter van De Tuinen van Appeltern, is uitgegroeid tot een weekend lang genieten van romantiek, dromen en muziek. Overal in het ruim 160 voorbeeldtuinen tellende park kunnen bezoekers tijdens het droomweekend gedichten lezen terwijl er muziek te horen is. De teksten en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op zaterdag en zondag wordt piano, viool en cellomuziek ten gehore gevracht en vertelt een verhalenvertelster zomerverhalen.

Zomerdromen. Tuinen van Appeltern. Op 15, 16 en 17 augustus. Van 10-18u za 16 aug tot 22u. Walstraat 2a, Appeltern. Entree €8, 6 t/m 12 €4. Tot 6 jaar gratis. Inl www.appeltern.nl of 0487-541732.

Fair Mariënwaerdt

Van woensdag 20 tot en met zaterdag 24 augustus wordt op de Mariënwaerdt in Beesd de landgoedfair gehouden. Op het landgoed van 900 hectare staan nog dertien monumentale boerderijen met hooibergen en vloedschuren. In het hart van het landgoed staan ruim honderddertig verkoopstands met producten die horen bij het buitenleven. Op het biologische plein worden Eko-producten aangeboden en meesterkoks van de vereniging Euro-Toques geven kookdemonstraties.

Landgoedfair op heerlijkheid Mariënwaerdt. 't Klooster, Beesd. Inl 0345-681326 of www.marienwaerdt.nl

May Hobijn

Deze week is er nog tot en met zondag 17 augustus de gelegenheid een bezoek te brengen aan de sprookjesachtige beeldentuin van May Hobijn. De tuin ligt langs de Vecht, tussen Maarssen en Breukelen, werd in Japan uitgeroepen tot een van 's werelds top art gardens. Ook Amerikaanse en Belgische tv-ploegen kwamen er al een kijkje nemen. In allerlei hoekjes verspreid door de hele tuin staan zo'n tweehonderd sculpturen opgesteld, van dertig kunstenaars, zowel figuratief als abstract.

Beelden aan de Vecht, Straatweg 31, Maarssen. Inl 0346-560518. Open t/m 17 aug van vr t/m zo 12-17u. Entree €2.

Interart

De beeldentuin Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. Galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst staan bekend om hun selectieve aankoopbeleid en blijven hun protégés vaak jarenlang trouw. Voor deze zomer staan er drie tentoonstellingen op het programma: van Wijnand Zijlmans, Arja Spronken/Ine van Helfteren en Marion Visione.

Interart beeldentuin, Gouveneursweg 6c, Heeswijk, 0413-293328. Open t/m 13 okt, van do t/m zo, van 13-17u. Entree €4.

De Kazerne

De beeldentuin van galerie De Kazerne ligt in Nieuweschans, een pittoresk dorp in het oosten van de provincie Groningen. Bijzonder is dat de galerie een Rijksmonument is, dat begin vorige eeuw in opdracht van een legerafdeling werd gebouwd die belast was met de aanleg van militaire werken. Het authentieke cachot en de wapenkamer zijn de enige restanten uit die tijd. Buiten in de `tuin' – van begroeiing is niet echt sprake, al maken de drie fonteinen veel goed – staat werk van onder meer Caius Spronken, Marcel Joosen, Bernd Altenstein en Francesca Zijlstra. Deze zomer wordt bovendien plaats ingeruimd voor beelden van jonge talenten.

Galerie De Kazerne, Molenstraat 5, Nieuweschans, geopend t/m 31 aug van do t/m zo van 13-17u.