Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de betrouwbaarheid en nut van een toets voor leerlingen die voor het eerst naar de basisschool gaan, zoals de Onderwijsraad bepleit. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Ook aandacht voor het rapport van de Onderwijsraad over de kleutertoets en reacties van deskundigen over de noodzaak van deze test. Verder een reportage over de misleiding van de pers in Atjeh. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over het exporteren van recyclebaar afval naar Duitsland terwijl soortgelijke verwerkingsbedrijven in Nederland stilliggen. In de studio geeft staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel een reactie. Ned.3, 22.20-22.50u.

Indië-herdenking. Rechtstreeks verslag van de Indië-herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Rode draad in de herdenking is de aanleg en onderhoud van de Birma-spoorlijn waarbij 150.000 dwangarbeiders omkwamen. Morgen, Ned.2, 16.58-18.00u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Machteloos na medisch falen. Herhaling uit februari van de reportage over slachtoffers van medische fouten. Ned.3, 21.15-22.00u.

Afghanistan: Back to school. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.05-24.00u.

Artsen van de 21ste eeuw. Tweede deel van serie over vooraanstaande artsen belicht de Duitse chirurg Gerhard Buess die met een operatie-robot opereert. Ned.2, 23.35-0.10u.

PRAATPROGRAMMA

't Zal je maar gebeuren. Meteoroloog en lid van het Dutch Tornado Team Reinier van den Berg vertelt over de schoonheid en vernietigende kracht van tornado's. Ned.1, 22.32-23.02u.

FILM

Fallen (Gregory Hoblit, 1998, VS). Politieman Denzel Washington neemt het op tegen Satan zelf. De combinatie van occulte zaken en een thrillerstructuur werkt het eerste gedeelte van de film sterk, daarna wordt de macht van het kwaad al te geëxalteerd ingezet. RTL5, 20.30-22.45u., met reclame.

French Kiss (Lawrence Kasdan, 1995, VS). Romantische komedie van doorgaans verdienstelijke Kasdan is betrekkelijk onverteerbaar door de geforceerde tegenstelling tussen `typisch' Amerikaanse hypocrisie en `typisch' Frans `oh la la'. Net5, 20.30-22.30u.

The Avengers (Jeremiah S. Chechik, 1998, VS). De Britse tv-serie The Avengers zou in de jaren negentig hetzelfde lot ten deel vallen als Batman, Mission: Impossible en The Saint (vanavond ook op tv): hergebruik door het ideeënarme Hollywood in de vorm van een gemoderniseerde, rijkelijk met explosies en visuele trucages opgesierde dure speelfilmversie. Met onverschillig acterende Ralph Fiennes, Uma Thurman en Sean Connery. V8, 20.35-22.05u., met reclame.

Blue Thunder (John Badham, 1983, VS). Degelijke actiethriller van regisseur die wel vaker op keerzijde van technische vooruitgang wees. Testpiloot Roy Scheider van uiterst geavanceerde helikopter krijgt lucht van snode plannen van politieke en militaire machthebbers. Spectaculaire achtervolgingsscènes boven en door de straten van Los Angeles. RTL5, 22.45-0.40u., met reclame.

Get on the Bus (Spike Lee, 1996, VS). Road-movie die in slechts achttien dagen is gedraaid, vertelt het verhaal van vijftien zwarte Amerikanen die in een autobus op stap gaan om in 1995 de omstreden `Million Man March' van dominee Louis Farrakhan in Washington bij te wonen. De film besteedt ruim aandacht aan het beweerde seksistische karakter en de antisemitische uitlatingen van Farrakhan. Canvas, 23.30-1.15u.

The Saint (Phillip Noyce, 1997, VS). Moderne formulefilm van 70 miljoen dollar actualiseert de persoon van meesterdief Simon Templar, die het bekendst werd dankzij Roger Moore's tv-versie uit de jaren zestig. Titelrolspeler Val Kilmer beoogt zowel rijk te worden als de wereld te redden en put zich uit in malle vermommingen. Een klunzige actiefilm. BBC1, 23.35-1.30u.

RADIO

Plein publiek. Gesprek met cultureel antropologe Marina Jonkers die een boek schreef over het moederschap van Marokkaanse vrouwen. De ideeën van allochtone moeders wijken nogal eens af van die van Nederlandse moeders. Morgen, 747AM, 10.02-11.00u.

Ophef & vertier. Onder anderen Hans Galesloot over zijn boek Mevrouw Majesteit over het leven van koningin Juliana, schrijver Jan Siebeling over wielrennen en acteur Peter Tuinman, over Het vuil, de stad en de dood waarin hij een fascistische travestiet speelt. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.