Superbelegger Warren Buffett steunt acteur

Multimiljardair en superbelegger Warren Buffett zal acteur Arnold Schwarzenegger bijstaan als economisch en financieel adviseur tijdens diens poging gouverneur van de Amerikaanse staat Californië te worden.

De keuze van de 72-jarige Buffett, bestuursvoorzitter van beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway en volgens Forbes Magazine na Microsoft-oprichter Bill Gates de rijkste man ter wereld, is opmerkelijk. De superbelegger uit regelmatig kritiek op plannen van president Bush om dividendbelasting af te schaffen, en steunde in het verleden voornamelijk Democratische politici, onder wie senator Hillary Clinton.

In een verklaring zei Buffett gisteren dat de Republikein Schwarzenegger, die vooral bekend is om zijn rollen als The Terminator, ,,een goede gouverneur zal zijn''. ,,Het is belangrijk voor de rest van het land dat de economische crisis in Californië wordt opgelost, en ik denk dat Arnold die taak zal volbrengen'', aldus de belegger, die alom wordt bewonderd om zijn financiële bekwaamheid.

Californië kampt met een tekort van 38 miljard dollar. De huidige Democratische gouverneur Gray Davis wordt verantwoordelijk gehouden voor de economische problemen in de staat die ooit de snelst groeiende economie van de VS was en de vijfde economie ter wereld is. Kiezers vroegen daarom om het vertrek van Davis en eisten een zogeheten `recall'. Als meer dan 50 procent van de kiezers op 7 oktober meent dat Davis moet opstappen, zal de tegenkandidaat met de meeste stemmen gouverneur worden. Schwarzenegger lijkt van de 130 kandidaten daar de meeste kans op te maken.

Buffett zal de acteur vooral bijstaan bij het aannemen van economen die de economische moeilijkheden waarin Californië verkeert moeten oplossen. Schwarzenegger noemde Buffett gisteren ,,de grootste belegger aller tijden, mijn mentor en mijn held''. ,,Warren heeft gezond verstand als het gaat over zaken en een integriteit die ongekend is. Dat is dezelfde manier waarop ik wil regeren,'' aldus de acteur.

Schwarzenegger heeft sinds hij vorige week zijn kandidatuur op televisie aankondigde, nog geen concrete plannen gepresenteerd. Zijn campagnewoordvoerder zei dat de plannen volgende week bekend worden gemaakt.

Oud-president Bill Clinton kondigde gisteren aan een `hands-on' rol te zullen gaan spelen in de campagne van de huidige gouverneur van Californië, Gray Davis. Davis krijgt volgens de peilingen nog slechts 30 procent van de stemmen. Volgens bronnen rond beide Democraten, geciteerd in de krant The New York Times, zou Clinton gouverneur Davis hebben geadviseerd boven de verkiezingsstrijd te blijven staan, ,,je werk te doen, en mensen blijven te vertellen dat je je werk doet''.