Stroomtekort wordt minder nijpend

De reservecapaciteit voor de stroomvoorziening is vandaag verder toegenomen en het elektriciteitsverbruik is gedaald. Tennet, de beheerder van het stroomnetwerk, verwacht dan ook dat Code Rood morgen kan worden opgeheven.

Code Rood werd zondag ingesteld, omdat het reservevermogen was gedaald tot onder de 700 megawatt. Gisteren werd het dieptepunt van het reservevermogen bereikt: 100 megawatt. Door het koelere weer – waardoor bijvoorbeeld airconditioners minder hard draaien – is het verbruik van elektriciteit in de loop van de ochtend met 100 megawatt gedaald en de reserve is opgelopen naar 600 megawatt, aldus een woordvoerster van Tennet. Zij voegde eraan toe dat morgen waarschijnlijk kan worden teruggegaan naar Code Oranje. De laagste code is Code Groen; er is dan 1.400 megawatt aan reservecapaciteit.

Nu de ergste dreiging voorbij is beginnen politici met onderzoeken naar maatregelen om een herhaling te voorkomen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken zei gisteren dat energiecentrales minder afhankelijk moeten worden van rivierwater als koelmiddel. Hij wil dat de energiebedrijven met alternatieven komen om de centrales te koelen, zoals de bouw van grote koeltorens: betonnen schoorstenen van ruim honderd meter hoog waarin koelwater in een gesloten systeem wordt afgekoeld. Sommige centrales in Nederland hebben al zo'n systeem.

De capaciteit van de centrales liep de afgelopen dagen terug omdat het rivierwater warmer dreigde te worden dan 30 graden. De centrales mogen het water dan niet terugsluizen in de rivier omdat dit slecht is voor de visstand. Centrales bij Nijmegen en Velzen kregen toestemming om koelwater te lozen dat warmer was om de stroomvoorziening op peil te houden.

Brinkhorst zei niet te geloven dat de problemen te maken hebben met de liberalisering van de energiesector. Hij wees erop dat negen jaar geleden, toen de energiesector nog volledig in overheidshanden was, ook een stroomtekort dreigde door het warme weer. Kamerlid F. Crone (PvdA) stelt echter dat producenten in een geliberaliseerde markt onvoldoende investeren en wil dat Brinkhorst volgende week met voorstellen komt die garanderen dat de problemen van deze week zich niet zullen herhalen.