Stroomstoring Twente voorbij

De stroomstoring in de gemeente Dinkelland is na bijna een etmaal verholpen. Door kortsluiting in vijf voedingskabels hadden het dorp Denekamp en omringende kerkdorpen sinds dinsdagavond 18.00 uur geen elektriciteit.

De 5.000 huishoudens en bedrijven die schade hebben geleden, kunnen een beroep doen op een speciale compensatieregeling van energiebedrijf Essent. Particulieren die langer dan vier uur geen stroom hebben gehad, krijgen 35 euro; bedrijven minimaal 910 euro.

Essent kan aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade als er aantoonbaar fouten zijn gemaakt. Maar volgens Essent is er sprake van een `spontane' storing, waarbij de droogte en de overbelasting van het elektriciteitsnet een rol hebben gespeeld. Door de droogte is de grondwaterstand uitzonderlijk laag, zodat de kabels verstoken blijven van de natuurlijke koeling. Door het hoge verbruik werden de kabels ook uitzonderlijk warm. Nadat in één kabel kortsluiting was opgetreden, volgden er in de uren daarna meer kabels door een soort domino-effect. Voor alle zekerheid worden in Dinkelland noodaggregaten achter de hand gehouden.

De stroomuitval leidde vooral tot problemen op agrarische bedrijven. Melkveehouders die niet direct de beschikking hadden over een noodaggegraat konden niet melken. De meeste melkveehouders beschikken over melkmachines; ze hebben zoveel vee dat melken met de hand niet tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast liep de temperatuur in kippen- en varkensschuren door het uitvallen van ventilatiesystemen hoog op. Enkele varkens zijn door oververhitting gestorven.

Gistermiddag heeft ook een stroomstoring 14.000 huishoudens in Veldhoven en 10.000 huishoudens in de Eindhoven getroffen. Volgens een woordvoerder van Essent was er kortsluiting ontstaan in het hoofdvoedingsstation van Eindhoven-West. Een konijn of ander dier zou de oorzaak zijn geweest, de storing had niets met de warmte te maken.

Door de storing heeft de verkeerstoren van Eindhoven Airport een kwartier zonder stroom gezeten, waardoor de luchthaven tijdelijk gesloten moest worden. Door het inzetten van noodaggregaten kon het vliegverkeer weer hervat worden.

De storing duurde minder dan vier uur. Bedrijven en consumenten kunnen daarom geen claim indienen.