Steeds meer hittedoden in Europa

Hoeveel extra levens de uitzonderlijke hitte van de afgelopen weken heeft geeist is moeilijk vast te stellen. Maar dat het om vele honderden slachtoffers gaat staat wel vast.

Alleen al in Parijs, waar het kwik de afgelopen week regelmatig tot de 40 graden reikte, zijn volgens ziekenhuisdireceur Rosé-Marie Van Lerberghe sinds vrijdag meer dan honderd hittedoden gevallen. Meer dan 800 mensen die door de hitte waren bevangen moesten de afgelopen zes dagen in openbare ziekenhuizen in Parijs worden opgenomen.

Het Italiaanse dagblad La Stampa haalt een arts aan die zegt dat er in Turijn op een extreem hete dag 23 mensen overleden. ,,Dat is drie keer zo veel als gemiddeld.'' Ook uit Spanje en Duitsland komen meldingen over oplopende aantallen hittedoden. Meestal gaat het om bejaarden en mensen met hartklachten of met problemen met de bloedsomloop.

Franse begrafenisondernemers, verenigd in de PFG, registreerden tussen 4 en 10 augustus bijna 37 procent meer doden dan vorig jaar. Verzorgen de PFG-bedrijven vorig jaar 2.363 begrafenissen, dit jaar waren dat er 867 meer (totaal 3.230). De bij de PFG aangesloten ondernemingen hebben ongeveer een kwart van de Franse markt in handen.

De Franse groenen, die in de oppositie zitten, verwijten de autoriteiten de ernst van de situatie te hebben onderschat. Ze zouden te laks zijn geweest met het waarschuwen van de bevolking voor de risico's van de hitte. De Groenen hebben inmiddels het vertrek geëist van minister Jean-François Mattei van Volksgezondheid. Maar daar is volgens Mattei geen enkele aanleiding voor. ,,Het is ontzettend moeilijk nu al met cijfers te komen, omdat er in bepaalde gevallen een veelvoud van doodsoorzaken kan zijn'', zei hij tegen persbureau AFP.