Rommelige luchtacrobatiek in `Neverlands'

Alles waar je niet dood van gaat, maakt je sterker. Dat is een van de boodschappen die Kris Niklison ons wil meegeven met haar luchtacrobatische theatershow Neverlands. Zo'n opsteker kan zij zelf wel gebruiken want twee maanden geleden, toen haar show net op festival De Parade stond, stortte Niklison met haar vier medespelers ter aarde. De acrobaten hadden kneuzingen aan benen en armen, zodat de show gisteren pas hernomen kon worden, op het festival De Karavaan in Schagen.

Aan verende kabels vliegen de vijf spelers door de lucht. Ze doen wat streetdance, vallen van grote hoogte, om vlak boven de grond weer de lucht in te vliegen. Ze draaien rond in een kring of klampen zich aan elkaar vast, zodat een zwevend bolletje mensen ontstaat. Het doet denken aan de figuren die parachutespringers maken. Het zweven geeft een mooi effect, alsof de spelers vederlicht en vrij zijn.

Net als Michael Jackson identificeert de androgyne Argentijnse Niklison (37) zich met Peter Pan. Neverlands gaat echter niet zozeer over Peter Pans streven om nooit volwassen te worden, maar over het waarmaken van droomwensen en het overwinnen van angst. Niklison komt met wat kinderlijke, optimistische boodschappen. Het geluk zit in de kleine dingen. En je moet altijd je dromen najagen. De spelers sommen wat persoonlijke momenten van klein geluk op. Op een videoscherm verschijnen de namen van allerlei fobieën. Verdere theatrale vertaling krijgt Niklisons boodschap niet. Ze vertelt waar de show over gaat in wat losse, ongepolijste monologen, die ook over haar eigen leven en het maken van de show gaan. Verder vieren de spelers haar verjaardag, houden ze een kussengevecht met het publiek en kijken, om onduidelijke redenen, naar een fragment uit de tekenfilmserie The Flinstones, waarin Fred en Barney in een prehistorisch fitnesscentrum trainen terwijl ze de zwangerschap van Wilma bespreken.

Niklison is afkomstig uit het theatercircus Cirque de Soleil, maar zij biedt zeker geen glad, pretentieus amusement. Eerder is de show wat rommelig, informeel, op het amateuristische af. De spanningsopbouw is beroerd, er zijn veel dode momenten. Tekst en acrobatiek staan volkomen los van elkaar. Niklison met haar groene leren broek en groenige punkpiekhaar is een charmante verschijning, maar haar teksten zijn te simpel en onuitgewerkt om tachtig minuten te boeien.

Bij circustheater wil je nog wel eens een oogje dichtknijpen als het theatrale gehalte onder de maat is, zolang de acts maar verbluffen. Maar ook daar schort het aan. Niklison heeft de mogelijkheden van het zweven niet goed uitgewerkt. Vaak draaien de acrobaten maar wat in dezelfde rondjes, en erg virtuoos ziet het er ook niet uit. Het stukje Flinstones was eigenlijk het hoogtepunt van de avond.

Voorstelling: Neverlands door Kris Niklison. Gezien 13/8 op festival De Karavaan, Spartahal, Zuiderweg 2 te Schagen. Aldaar t/m 16/8. Inl: 023-5531484 of www.karavaan.nl

    • Wilfred Takken