Richtlijn VN voor bedrijven

De Verenigde Naties hebben gisteren een richtlijn gepresenteerd met ethische standaarden voor bedrijven. Het gaat daarbij om mensenrechten, rechten van werknemers en de manier waarop ondernemingen wereldwijd met het milieu moeten omgaan. De richtlijn is het werk van de Ondercommissie voor Mensenrechten van de VN.

Tot nu toe waren er alleen richtlijnen die golden voor bedrijven in specifieke branches, zoals bijvoorbeeld de `Fair Labour Association' voor de kleding- en schoenenindustrie. De nieuwe richtlijn geldt voor alle bedrijfstakken en multinationale ondernemingen als voor kleinere bedrijven.

Human Rights Watch, dat zich inzet voor de mensenrechten, reageerde verheugd op de richtlijn. Het is ,,de meest veelomvattende en meest dwingende standaard voor verantwoord gedrag door bedrijven op dit moment'', aldus de organisatie.

In de richtlijn staat onder meer dat bedrijven periodiek gecontroleerd zullen worden door de VN of door andere internationale en nationale instellingen. Bij oude vrijwillige regelingen schortte het vaak aan die controle. Ook de nieuwe norm is niet bindend, maar een richtsnoer voor regeringen en individuele bedrijven.

Volgens R. van der Loeff, woordvoerder maatschappelijk verantwoord ondernemen bij werkgeverskoepel VNO-NCW, is voor bedrijven in Nederland ,,een VN-richtlijn in het algemeen niet de eerste zorg''. Volgens hem heeft de vrijwillige richtlijn ,,weinig zin''.