Rebellen verlaten Monrovia, VS landen

Ruim 200 Amerikaanse soldaten zijn vanochtend aan wal gegaan in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Eerder trokken rebellen zich terug uit de stad.

Het besluit om Monrovia binnen te trekken werd gisteren bekend gemaakt door het ministerie van Defensie. De Amerikanen zullen de controle over de haven op zich nemen zodat voedselhulp op gang kan komen. Een schip van de Verenigde Naties met aan boord voedsel, medicijnen en water voor de één miljoen Liberianen die hun toevlucht in de stad hebben gezocht, ligt voor de kust.

,,Het is een beperkte missie waarbij het doel is een situatie te stabiliseren waarvan de West-Afrikaanse vredesmacht het gevoel heeft deze niet te kunnen beheersen. Op het moment dat de situatie stabiel is, zullen de Afrikaanse troepen hun missie voortzetten'', aldus de Amerikaanse generaal Schwartz.

De VS hebben tot dusver steeds gezegd alleen logistieke steun te zullen verlenen en geen grondtroepen te zullen sturen, zoals de VN en West-Afrikaanse landen wilden. Zij hadden de VS gevraagd bij te dragen aan de internationale vredesmacht. Ook veel Liberianen hadden hun hoop op de VS gevestigd wegens de oude banden tussen de twee landen.

Het Pentagon zei gisteren dat de 200 Amerikanen de Nigeriaanse vredestroepen zullen helpen, maar dat de VS zich zo snel mogelijk uit de regio zullen terugtrekken. De Amerikanen hebben twee schepen voor de kust van Liberia liggen met ruim 2000 soldaten.

De haven, waar al voorraden meel lagen, werd gisteren nog geplunderd door honderden hongerige Liberianen. De rebellengroep LURD sloeg de plunderaars met harde hand terug.