Real-voetballer rebelleert tegen salaris 1,2 mln

De Franse middenvelder Claude Makelele vindt het verschil in salaris met ploeggenoten als David Beckham en Zinedine Zidane zo groot dat hij weigert te trainen en dreigt met een vertrek als Real Madrid zijn contract niet aanpast. De 30-jarige international staat nog tot 2006 onder contract bij de voetbalclub uit de Spaanse hoofdstad.

Makelele werd drie jaar geleden door Real Madrid voor een bedrag van circa veertien miljoen euro overgenomen van Celta de Vigo. Het afgelopen seizoen groeide hij uit tot een van de steunpilaren op het middenveld naast stervoetballers als Luís Figo, Zidane en Ronaldo. De kampioen van Spanje weigerde vooralsnog Makeleles jaarsalaris van circa 1,2 miljoen euro te verhogen. De nieuwe ster Beckham die overkwam van Manchester United verdient naar verluidt vijf keer zoveel als Makelele.

De zaakwaarnemer van Makelele heeft de clubleiding laten weten dat zijn cliënt onder de huidige condities niet meer voor Real Madrid wenst uit te komen. Verschillende clubs zouden interesse hebben getoond in de speler. Zo zou het Engelse Chelsea bereid zijn om Makelele voor een bedrag van tien miljoen euro in te lijven. Jorge Valdano, sportief directeur van Real Madrid, heeft laten weten dat de voetballer disciplinair gestraft zal worden als hij niet meetraint. Een verkoop is volgens de Argentijnse oud-voetballer niet aan de orde.

In tegenstelling tot Makelele zijn de spelers van het Baskische Athletic de Bilbao akkoord gegaan met een salarisvermindering van vijftien procent om de schuldenlast van de club naar beneden te kunnen brengen.

Bilbao, dat alleen over spelers beschikt die uit Baskenland zelf afkomstig zijn, eindigde vorig jaar op de zevende plaats in de primera division. Daardoor liep de club net een plaats in het UEFA-Cuptoernooi mis. Bilbao begint de Spaanse competitie op 31 augustus met een thuiswedstrijd tegen het Barcelona van de Nederlandse trainer Frank Rijkaard.