Profijt ING van herstel op beurs

Bank en verzekeraar ING heeft het tweede kwartaal kunnen profiteren van herstel op de effectenmarkten. De eigenaar van onder meer Postbank realiseerde een winstgroei van 9,5 procent, tot 1,86 miljard euro.

Dat heeft ING vanmorgen bekendgemaakt. De verbeterde prestaties zijn volgens het bedrijf het gevolg van betere resultaten van het bankbedrijf, en de toegenomen verkoop van levensverzekeringen in de Verenigde Staten. Het bedrijf waagde zich vanmorgen niet aan een prognose. In een persbericht zei bestuursvoorzitter Ewald Kist wel: ,,Hoewel de lage rente en de sterke euro aandachtspunten blijven, ben ik er van overtuigd dat ING een goede uitgangspositie heeft voor lange-termijnwinstgroei.'' ABN Amro sprak vorige week wel een verwachting uit. Nederlands grootste bank gaat uit van een winststijging van 15 procent voor het lopende boekjaar.

Het betere beursklimaat heeft er voor gezorgd dat de waarde van de aandelenportefeuille van ING voor 23 miljoen euro `onder water' stond eind juni. Op 31 maart lag de waarde van de aandelen nog 735 miljoen euro onder de oorspronkelijke kostprijs. Dit ongerealiseerde verlies (op papier) wordt volgens de nieuwe boekhoudregels ten laste gebracht van de winst- en verliesrekening. Op dit moment is ongeveer 4 miljard van de aandelenportefeuille afgedekt tegen het risico van koersdalingen.

De omzet van het concern is in het vorige kwartaal achteruit gegaan, met 15,4 procent. Deze daling is vooral te wijten aan het verzekeringsbedrijf (-17 procent). Het concern, dat grote belangen heeft in de Verenigde Staten, heeft last van de lage dollar. De totale operationele baten daalden met 15 procent naar 17,12 miljard euro.

De financiële buffer van ING bedroeg eind juni 15 miljard euro, ruim 170 procent hoger dan het wettelijk vereiste niveau van 8,7 miljard euro. De onderneming heeft in het eerste half jaar verder het mes gezet in het personeelsbestand. Alleen al in Europa werd het aantal medewerkers teruggebracht met 2.100. De efficiencyratio, verhouding van kosten en baten, verbeterde mede daardoor van 68,6 procent tot 66,1 procent.

Op de beurs reageerde beleggers goed op de resultaten van het concern. Het aandeel ING noteerde tegen het middaguur bijna 1,5 procent hoger, waardoor de koers op 17,99 euro belandde.