OM NAAR UIT TE KIJKEN

MUZIEK

Grachtenfestival

Het zesde Grachtenfestival, met ruim tachtig concerten waaronder het 22ste Prinsengrachtconcert, heeft dit jaar de relatie meester-leerling als thema. Er worden tevens masterclasses gehouden, onder andere door Charlotte Margiono. Het festival, met veel gratis concerten, heeft plaats op tal van locaties rondom de Amsterdamse Prinsengracht, waaronder het Anne Frankhuis en het fotografiemuseum FOAM. Er zijn ook kinderconcerten, wandel-en vaartochten. Tijdens het Prinsengrachtconcert op 23 aug (deels op tv wordt uitgezonden) zijn violist Gil Shaham en zijn pianospelende zus Oril te horen.

Grachtenfestival: 20 t/m 24 aug Amsterdam. Res: AUB Ticketshop Leidseplein; Uitlijn 0900-0191 (€0,40 pm) en www.grachtenfestival.nl

MUSICAL

Grease

De musical Grease gaat over de vlegeljaren van de rock & roll, met petticoats, paardenstaarten, vetkuifnozems in leer en Sandy en Danny als het toppunt van middelbare-schoolromantiek. Eerder is Grease met groot succes verfilmd met John Travolta en Olivia Newton-John en nu gespeeld door een Amerikaanse bezetting, die speciaal werd samengesteld voor deze Europese tournee. Inclusief een negenkoppige rock-band.

20 aug t/m 7 sept Carré, Amsterdam. Inl 020-5249494 of www.theatercarre.nl

POP

Waterpop

Spectaculaire nieuwkomer op het gratis toegankelijke Waterpopfestival is de Engelse groep The Darkness die lange haren, wijde pijpen en gierende hardrockvocalen uit de jaren zeventig naar het heden transplanteert. Debuutalbum Permission To Land is een opwindend anachronisme dat al het goede van The Who, Deep Purple en de Rolling Stones samenbalt in hoogenergieke testosteron-rock. The Darkness mag zonder eerder optreden in Nederland meteen als slotact van Waterpop optreden, na o.m. Bomb Shelter ft. Simon Vinkenoog, The Spades, New Cool Colective, Caesar, Herb Spectacles en Postmen.

Op 16 aug Hofpark, Wateringen. www.waterpop.nl

THEATER

Boulevard

Jonghollandia (de junioren van ZT Hollandia) brengt op Festival Boulevard de fijne, swingende voorstelling Lost Chord Radio, over het door rampen geplaagde Amerikaanse gehucht Los Alamos (New Mexico). Kopna Kopna zorgt met het juiste ritmische slagwerk voor een perfecte begeleiding van een verrukkelijk dolgedraaid verhaal. Radio-dj Lou Palmer praat de rampen aan elkaar. De vette types die Jonghollandia opvoert zijn allemaal briljant getroffen.

T/m 17 aug Den Bosch, Festival Boulevard. 2-5 sept Rotterdamse Schouwburg. Inl 040-2460656 of www.jonghollandia.nl

BEELDENDE KUNST

Willem Witsen

Twee tentoonstellingen belichten uitvoerig de tachtig jaar geleden overleden schilder Willem Witsen (1860-1923). Onder de titel Stemmingen toont het Dordrechts Museum een overzicht van zijn werk en het Amsterdams Gemeentearchief maakte met het Prentenkabinet van het Rijksmuseum een expositie over Witsen en Amsterdam.

Willem Witsen legde de straten, gevels en grachten van zijn geboortestad vast in verstilde en ingetogen schilderijen, etsen, aquarellen, tekeningen en foto's. Om de oude binnenstad vanuit een laag gezichtspunt te kunnen weergeven, huurde hij in 1911 een boot waarop hij een atelier liet bouwen. In zijn stadsgezichten komen nauwelijks mensen voor, maar op de overzichtsexpositie in Dordrecht is te zien dat Witsen ook een getalenteerd portrettist was.

Witsen en Amsterdam in Gemeentearchief Amsterdam, Amsteldijk 67, Amsterdam. 15 aug t/m 26 okt. Ma-zo 11-17 u. Willem Witsen - Stemmingen in Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht, 17 aug t/m 16 nov di-zo 11-17 u Inl www.dordrechtsmuseum.nl.

Gerectificeerd:

Grachtenfestival

In de Agendabijlage van donderdag 14 augustus stond dat Charlotte Margiono een masterclass zal geven tijdens het Grachtenfestival. Dat is niet juist. Wel treedt zij op bij het openingsconcert op woensdag 20 augustus om 21.30 uur. David Wilson-Johnson en Christine Deutekom zullen masterclasses geven op zondag 24 augustus, respectievelijk om 11.30 en 14.00 uur, in Felix Meritis.