Jeugd Orkest verbluffend

De verbluffende uitvoering van de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj, gisteravond in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens het Robeco Zomerconcert van het Jeugd Orkest Nederland, kwam rechtstreeks uit de Rotterdamse Sjostakovitsj-smidse. Dirigent Jurjen Hempel, de artistiek leider van het Jeugd Orkest, was bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest de assistent van Valery Gergjev en dirigeerde het werk dan ook uit het hoofd.

Het Jeugd Orkest Nederland, dat bestaat uit talentvolle musici van veertien tot en met achttien jaar die veelal studeren op een vooropleiding van een conservatorium, kwam in deze soms aangrijpende muziek van Sjostakovitsj tot een opmerkelijk resultaat. Niet alleen kon het orkest her en der de vereiste grote hoeveelheden decibellen produceren, ook het verstilde schrille, schrijnende Largo met zijn ongemakkelijk dubbelzinnig wringende sfeer werd indringend gespeeld met prachtige blazerssoli.

Het concert was al opmerkelijk begonnen met een rijk gedetailleerde uitvoering van Arcade van Tristan Keuris, het laatste werk dat de in 1996 op vijftigjarige leeftijd overleden componist voltooide. De opdracht kwam van de architect Carel Weeber en het korte, bijna neoclassicistische stuk bestaat uit zes delen, `zuilen' met namen als Campanile, Colonnade en Arabesque die tezamen een galerij vormen.

De structuur, de capricieuze uitwerking en het sprankelende klankbeeld van dit muzikale bouwwerk zijn glashelder. Arcade is zo een luchtig complement voor de Zes adagio's van Willem Pijper, de in 1940 geschreven tempelmuziek voor de Rotterdamse Vrijmetselaarsloge.

Pieter Wispelwey was de solist in het Celloconcert van Schumann, een lange solo met orkestbegeleiding. De existentiële problemen, later door Tsjaikovski bijvoorbeeld in zijn Zesde symfonie `Pathétique' zo veel openlijker en pregnanter uitgemeten, blijven in Schumanns elegische woelingen veel meer onder de oppervlakte.

Wispelwey speelde prachtig, weemoedig zingend op zijn cello in het langzame middendeel, virtuoos in het grillige slot. Faurés Après un rêve was een passende languissante toegift van Wispelwey, die volgend jaar een belangrijk aandeel krijgt in de serie Zomerconcerten.

Concert: Jeugd Orkest Nederland o.l.v. Jurjen Hempel m.m.v. Pieter Wispelwey. Gehoord: 13/8 Concertgebouw Amsterdam.

    • Kasper Jansen