GROOT-BRITTANNIË

Spitalfields

Onder de schaduw van de moderne hoogbouw van The City, het financiële hart van Londen, ligt de oude wijk Spitalfields. Jarenlang vocht Spitalfields tegen de oprukkende nieuwbouw die het eeuwenoude grondplan van straten en steegjes van de wijk dreigde plat te walsen. Met de komst van een jonge, creatieve generatie die ervoor zorgde dat Spitalfields uitgegroeide tot een levendige, trendy enclave lijkt de strijd voorlopig gewonnen. Centraal aan die levendigheid is de Old Spitalfields Market. Onder de gietijzeren dakconstructie staan 250 stalletjes waar tweedehands kleren, meubels, groente, kunst en antiek wordt verkocht. In de groegeverfde aangrenzende gebouwen bevinden zich eindeloze hoeveelheden eettentjes.

Old Spitalfields Market, London E1. Ma t/m vr 10-16u & zo 9-17u. Metro Liverpool Street Station. www.oldspitalfieldsmarket.com

Winthrop

Een gelukkig leven had de Amerikaanse bankier en advocaat Grenville L. Winthrop (1864-1943) niet. Maar geld genoeg, en hij omringde zich met schilderijen die nu een van de belangrijkste, maar minst bekende particuliere verzamelingen in de Verenigde Staten vormen. Winthrop, die zijn verzameling vermaakte aan de universiteit van Harvard, bezat Amerikaanse artiesten als Sargent en Whistler en had tevens de beste groep schilderijen van Ingres en Delacroix buiten Frankrijk. De National Gallery in Londen toont tot 14 sept een selectie van zijn verzameling.

A Private Passion, t/m 14 sept in de National Gallery, Londen; ma-zo 10-18u, woe 10-21u; 004420 7747 2885 & www.nationalgallery.org.uk

Zwembaden

Zomerse toeristen halen graag een nat pak in de fonteinen van Trafalgar Square of tussen de waterstralen op de binnenplaats van Somerset House aan de Strand, ooit een strand aan de Theems. Londenaars zoeken vanouds verkoeling in een van de vele zwembaden. Veel van die soms monumentale baden uit het begin van de vorige eeuw zijn gesloten, maar de overblijvers maken een renaissance door. Het Brockwell Lido, in Zuid-Londen, is na een ingrijpende restauratie het baantje trekken voorbij. Je kunt er een kunstopleiding volgen, eten en dineren aan het water en Afrikaans leren drummen. Het Tooting Bec Lido, een immense en door art deco-achtige gebouwtjes omringde waterplas is licht vervallen, maar biedt weergaloos zwemwater.

Zwembaden, inl londonpoolscampaign.ground-level.org

T-Rex

Was tyrannosaurus rex wel de moorddadige reuzenhagedis waarvoor we hem dankzij Hollywood houden? Dat is de Killer Question die het Natural History Museum (NHM) in Londen met een gelijknamige tentoonstelling vanaf 1 augustus stelt. En het antwoord: vermoedelijk niet. T-rex was geen lieverdje, maar opereerde volgens de jongste inzichten eerder als een jakhals en deed zich voornamelijk tegoed aan reeds gestorven mede-dinos. De zomertentoonstelling van het NHM biedt naast voorspelbare skeletten en andere fossielen ook een meer dan levensgrote animatronics-film van T-rex die met een ankylosaurus om een kadaver vecht.

The Killer Question, t/m 3 mei in het Natural History Museum, Londen SW7; ma-za 10-18u; zo 11-18u; inl. +44(0)20 7942 5011 & www.nhm.ac.uk

Rangers House

Het in 1720 door Francis Hosier gebouwde Rangers House in Greenwich Park was ooit de officële ambtswoning van de parkmeester van Greenwich. Sinds kort is het huis het onderkomen voor de erven van verzamelaar Julius Wernher (1850-1912). De van oorsprong Duitse Wernher verdiende zijn geld in de diamantenhandel met Zuid Afrika en besteedde het vooral aan de aanschaf van de meest exquise kunstobjecten. Zijn nalatenschap bevat sieraden uit de Renaissance, tapijten, Byzantijnse ivoren, Sèvre porcelein en meubels. Maar ook een verzameling schilderijen van oude meesters als Memling en Metsu.

Rangers House, Greenwich, Londen, SE10. Wo t/m zo 10-16u. 004420 8853 0035 & www.english-heritage.org.uk

En verder

Portobello Film Festival t/m 21 aug, Westbourne Studios, 0044-2089600996 & www.portobellofilmfestival.com; Arundel Festival 22 t/m 31 aug, 0044-1903883474 & www.arundelfestival.co.uk; Cindy Sherman t/m 25 aug Serpentine Gallery, 0044-2072981515 & www.serpentinegallery.org; BP Portrait Award t/m 21 sept, National Portrait Gallery, 0044-2073060055 & www.npg.org.uk; Kirchner: Expressionism and the City t/m 21 sept, Royal Academy, Londen, 0044-207300 8000 & www.royalacademy.org.uk.