Gewonden bij explosie DSM in Oostenrijk

In een fabriek van chemieconcern DSM in het Oostenrijkse Linz zijn gisteren bij een explosie 18 mensen lichtgewond geraakt. Daarbij liepen er twee botbreuken op. Het is de tweede keer in een half jaar dat zich bij DSM een ontploffing voordoet. Begin april explodeerde in Geleen een fabriek, waarbij drie mensen omkwamen. ,,Tussen de twee zaken is geen causaal verband'', zegt een woordvoerder van DSM. ,,Het is erg onfortuinlijk.''

De ontploffing gisteren vond plaats in een fabriek waar glyoxylzuur wordt gemaakt, een halffabrikaat dat wordt verwerkt in onder meer medicijnen, cosmetica en verfkleurstoffen. In de fabriek werken normaal vijftig mensen, maar ten tijde van de explosie was er niemand aanwezig. Een nabijgelegen tank met methanol vloog in brand. Die werd na drie kwartier geblust. Door de drukgolf van de explosie sprongen tot op grote afstand glazen ruiten. De meeste verwondingen zijn veroorzaakt rond rondvliegend glas.

DSM gaat een technisch onderzoek uitvoeren naar de oorzaak van het ongeluk. Dat deed het bedrijf ook na de ontploffing van de gasgestookte oven in Geleen. Daarop zijn wereldwijd de procedures voor het opstarten van dergelijke ovens doorgelicht en op elkaar afgestemd.