Geweld in Afghanistan laait op

Bij een aanval op een konvooi van het Rode Kruis in het zuidoosten van Afghanistan zijn vanochtend twee Afghaanse medewerkers gedood. Drie anderen werden gewond. De aanslag is de laatste in een bloedige reeks van uiteenlopende incidenten, waarbij het afgelopen etmaal meer dan zestig doden zijn gevallen.

Gisteren kwamen in het zuiden van Afghanistan ten minste vijftien passagiers om toen een bom in hun bus onplofte. Onder hen waren zes kinderen. Bij de grens met Pakistan vielen bij een vuurgevecht tussen regeringssoldaten en Talibaan-strijders 21 doden. Elders sneuvelden te minste 25 strijders bij gevechten tussen twee rivaliserende clans. In de hoofdstad Kabul, ten slotte, verloren twee studenten het leven toen de bom waaraan ze werkten, explodeerde.

De aanslag van vanochtend op de Rode-Kruismedewerkers komt twee dagen na de publicatie van een brief die wordt toegeschreven aan de leider van de verdreven Talibaan, mullah Mohammed Omar. De brief schildert ,,alle Westerse hulporganisaties'' af als de ,,grootste vijanden van de islam en de mensheid''.

Door de verslechterde veiligheidssituatie hebben internationale hulpverleners, onder andere van de Verenigde Naties, besloten hun activiteiten in het zuiden van Afghanistan op te schorten. Zondag verboden de VN hun personeel over de weg te reizen nadat enkele Afghaanse medewerkers waren vastgebonden en afgetuigd. Vorige week nog werden zes soldaten en een chauffeur van een hulporganisatie vermoord bij een aanval op een districtspost. In Kandahar werden eerder twee geestelijken gedood en een derde zwaar verwond nadat ze hun steun hadden betuigd aan de regering van president Karzai. In de oostelijke provincie Khost, bij de grens met Pakistan, vielen Talibaan dinsdagnacht een konvooi van regeringssoldaten aan. Vijftien strijders en vijf soldaten kwamen om bij de daarop volgende gevechten.

De explosie in de bus in Zuid-Afghanistan deed zich voor in de provincie Helmand. Volgens regeringsbronnen zou de bom in de bus per ongeluk zijn af gegaan. De bedoeling zou zijn geweest een aanslag te plegen tijdens de onafhankelijkheidsviering volgende week in de provinciehoofdstad Lashkar Gah.