FRANKRIJK

Andy Warhol

De `paus' van de pop art, Andy Warhol (1928-1987) zou heel tevreden zijn geweest als hij zijn werk geëxposeerd zag in het Grimaldi Forum van Monaco, een gigantisch gebouw van glas en staal met het ijzige voorkomen van een aankomsthal van een luchthaven. Verklaarde Warhol niet `Mijn ideale stad zou helemaal nieuw zijn, zonder antiquiteiten'. De expositie Super Warhol is naar het beeld van deze architectuur zonder geheugen, zij biedt een totaal nieuwe blik op de monumentale werken van Warhol. De tentoonstelling is geen zoveelste `portret' van Warhol, maar de onthulling van een cynische regisseur van de ledigheid van de wereld. De installaties en doeken werden uitgevoerd tussen 1960 en 1986. Van de oliedoeken t/m het mechanische procédé van het `silkscreen', van de populaire beelden (Coca-Cola, Campbell soup) t/m de iconen van Marilyn, alles wat van Warhol een emblematische figuur van zijn tijd maakte, werd hier heel vernieuwend geënsceneerd door Matali Crasset, een erfgename van Starck.

Super Warhol t/m 31 aug in het Grimaldi Forum, 10, avenue Princesse-Grâce, Monaco, inl 00-37799993000 en www.grimaldiforum.mc.

Janine Janet

Jean Cocteau noemde haar `mijn lieve fee'; Paul-Louis Weiller bestelde bij haar personages gemaakt van tarwehalmen; voor zijn modehuis vroeg Cristobal Balenciaga haar om etalages `waarin niets te koop wordt aangeboden' aan te kleden. Met de meest bescheiden materialen vervaardigde Janine Janet (1903-2000) uitzonderlijke beelden en voorwerpen die in een rariteiten verzameling thuishoren. Nog beter, al haar scheppingen, of het nu om een eenhoorn, een sfinx, een veld- of zeegod gaat, bezitten een ziel die onmiddellijk het respect van de toeschouwer inboezemt.

Janine Janet, Les métamorphoses, sculptures et objets précieux t/m 21 sept di t/m zo 11-18u in het Musée de la Chasse et Nature, 60, rue des Archives, Parijs, 0033-153019240.

Daphné Du Barry

De Nederlands-Franse kunstenares Daphné Du Barry (Dorothé Vissinga) heeft velerlei talenten. Na een flitsende carrière als zangeres van zwoele liedjes stortte zij zich met hart en ziel op de beeldhouwkunst olv de Florentijnse meester Marcello Tommasi. En met succes, blijkt uit de talrijke officiële opdrachten voor religieuze monumenten en voor portretten van de groten van deze wereld die zij in de wacht sleepte, zoals Le Baptême de Clovis par Saint Remi, Koningin Beatrix op de fiets, prinses Grace de Monaco. Het mooie Château de Lavardens toont 60 beelden en 30 tekeningen van de mondaine, in Arnhem geboren kunstenares, die in Toscane haar atelier heeft. Haar uitsluitend figuratieve beelden streven naar de perfectie van de oude klassieken, maar het ontbreekt hen aan originaliteit en persoonlijke inbreng.

Daphné du Barry t/m 15 sept, dag 10-19u in het Château de Lavardens in 32360 Lavardens (Gers), inl 0033-562581061.

Openluchtfilm

Voor de 3e achtereenvolgende keer heeft in Parijs de succesvolle manifestatie Cinema au clair de lune plaats. T/m 24 aug doorkruist het Forum des images de Parijse arrondissementen en toont elke avond op een andere plek (straat, plein, tuin of sportveld) een film die met de buurt te maken heeft, of daar werd opgenomen. De personages van Diva van Jean-Jacques Beinex bv keren terug naar de Tuilerieën, de plek van hun achtervolging, terwijl Un Américain à Paris van Vincente Minnelli zal dansen met de Eifeltoren als achtergrond.

Cinema au clair de lune t/m 24 aug verspreid over Parijs, inl 0033-144766218 en www.forumdesimages.net

Muziekfestival

In de prachtige oude benedictijnse abdij van La Chaise-Dieu heeft jaarlijks een veelzijdig muziekfestival plaats: een avond rond de harp, een pianorecital, een reis in Italië in de tijd van Nabucco. Maar de religieuze muziek is het belangrijkste bestanddeel van het festival: oa de Requiems van Fauré, Berlioz en Cazzati, de Johannus Passion en het Magnificat van Bach, het Te Deum van Berlioz, de Santissima Trinita van Scarlatti.

37e Festival de musique de La Chaise-Dieu (Auvergne) van 16 t/m 31 aug, inl 0033-471000116 en www.chaise-dieu.com

En verder

15e Biennale des antiquaires de Monaco t/m 17 aug dag 16-21u in Le Sporting d'hiver, Place du Casino, Monte-Carlo; André Derain, paysages du Midi t/m 6 okt Musée de l'Annonciade, Saint-Tropez, 0033-494970401; Icônes arabes, art chrétien du Levant t/m 17 aug, dag beh ma 10-18u, Institut du Monde Arabe, Parijs, 0033-140513838.