Egyptische abrikozensaus

De roman of novelle of autobiografie van iemand die flink wat eten in zijn boek stopt, doet het de laatste tijd goed. Colette Rossant schreef Abrikozen langs de Nijl. Ondertitel: Culinaire herinneringen aan Egypte. (Sirene, €15,95) De Frans-Egyptische Rossant woonde vanaf haar zesde jaar bij haar grootouders in Kairo, waar ze veel tijd bij de kok in de keuken doorbracht. Ze werd als een jeune fille de bonne famille opgevoed en ging petit fours eten bij Gropps, de Zwitserse banketbakker van Kairo.

Grootvader, die van gokken hield, was eigenaar van een warenhuis. De familie had een zomerhuis in Biarritz en reisde 's winters naar Gstaad. In de zomer van 1942 werd op een eiland in de Nijl, dat 's winters overstroomde, een huis van stro opgebouwd. Op zaterdagavond werden op lange tafels de gestoomde krabben die je zo uit zee kon opscheppen neergezet en met verschillende sauzen opgegeten. De verhalen in het boek worden onderbroken door recepten, want Rossant is ook een kookboekenschrijfster. Die recepten hadden van mij achterin gemogen. Ook had ik véél meer over haar familie en het leven in Kairo willen lezen. Uit Abrikozen langs de Nijl, een ideaal (vakantie)boek om buiten bij een temperatuur van 25 graden te lezen, een recept voor een abrikozensaus die wordt gegeten bij kofta, lamsgehaktballetjes. Deze balletjes worden gemaakt van lamsgehakt dat wordt aangemaakt met een beetje rauwe rijst, fijngehakte prei, verse gehakte koriander, een beetje olijfolie, peper en zout en eieren om te binden. De balletjes, ter grootte van een walnoot, worden vervolgens 20 minuten in kippenbouillon tegen de kook aangehouden. Dan is de rijst en het vlees gaar. Bereiding van de abrikozensaus: Laat de abrikozen 2 uur weken in zoveel water dat ze onderstaan. Laat de abrikozen uitlekken en pureer ze m.b.v. een foodprocessor. Doe er 10 gepelde, gehakte tenen knoflook, de koriander en olijfolie bij. Laat de machine opnieuw draaien en giet door de vulopening bij kleine beetjes tegelijk de kippenbouillon. Breng de saus op smaak met zout en peper. Doe de saus in een pan en laat hem 5 min. zachtjes koken. Roer de saus tijdens het koken met een houten lepel. Giet de saus op de balletjes.

    • Anne Scheepmaker