Economie zakte in in tweede kwartaal

De Nederlandse conjunctuur is in het tweede kwartaal van dit jaar op een dieptepunt beland. In de periode april-juni kromp het volume van het bruto binnenlands product (bbp) met 0,9 procent op jaarbasis.

Een dergelijke krimp is niet voorgekomen sinds de zware recessie van begin jaren tachtig. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar kromp de economie met 0,5 procent. Op kwartaalbasis krimpt de economie nu al driekwart jaar.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanmorgen bericht. Met name inzakkende consumentenbestedingen, die 1,2 procent lager waren dan vorig jaar, drukten de economische activiteit. De Nederlandse economische krimp was in het tweede kwartaal heviger dan die in Duitsland. Dat meldde vanmorgen een negatieve economische groei van 0,6 procent op jaarbasis en 0,1 procent op kwartaalbasis.

Een woordvoerder van het CBS stelde vanmorgen dat de oorlog in Irak en de uitbraak van de longziekte SARS in Azië een negatieve invloed hebben gehad op de bestedingen. Het CBS vermoedt ook een verband met berichten over de dalende huizenprijzen en stijgende pensioenlasten. Ook de uitvoer liep sterk terug.

De tegenvaller in het tweede kwartaal zal het gemiddelde groeicijfer van de economie over heel 2003 naar beneden trekken. Het kabinet-Balkenende maakte eerder al bekend deze zomer op zoek te zijn naar 5 miljard euro aan extra bezuinigingen. Econoom A. Schuiling van Fortis Bank zag in het groeicijfer over het tweede kwartaal evenwel geen reden om haar oordeel te wijzigen over het verloop van de conjunctuur in de rest van dit jaar. ,,Het tweede kwartaal is wereldwijd het zwakste kwartaal.'' Schuiling ziet via het aantrekken van de investeringen en export een lichte groei op kwartaalbasis in het nu lopende derde kwartaal. M. van Oijen van de Rabobank zei vanmorgen licht optimistisch te zijn over de tweede helft van 2003, vooral gezien het aantrekken van de conjunctuur in de VS, maar nog geen verbetering te zien in de consumptieve bestedingen.

Het CBS stelde vanmorgen de economische groei over het eerste kwartaal naar beneden bij tot -0,3 procent op kwartaalbasis, na die eerder juist opwaarts te hebben bijgesteld. Dit jaar zijn er vertragingen bij het vergaren van data over de consumptieve bestedingen, en vorige week kwam naar buiten dat de inflatie al een jaar lang iets te hoog wordt gecalculeerd. De afdeling die de economische groei calculeert beschikt volgens de woordvoerder over data die betrouwbaar genoeg zijn om daarop de raming over de economische groei in het tweede kwartaal te kunnen baseren. Bovendien is daar een interne, aangepaste berekening van de inflatie gemaakt.