Damrak ondanks alles optimistisch

Op de dag dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een economische krimp van 0,9 procent constateert toont de Amsterdamse beurs zich van zijn zonnige zijde. De AEX-index stond tegen het middaguur met bijna 1 procent winst 318,30 punten.

En ook het verlies bij Numico, producent van baby- en patiëntenvoeding, kon beleggers niet verontrusten. Vanochtend werd bekend dat het Zoetermeerse concern over een negatief eigen vermogen beschikt en dat in het tweede kwartaal een verlies van 104 miljoen werd geboekt: het aandeel reageerde met een koerssprong van bijna 9 procent. Een handelaar verbaasde zich er tegenover het persbureau ANP niet over: ,,Iedereen wist dat de cijfers slecht zijn. Het ging om de onderliggende strategie, de vooruitzichten, de aanpak van de vernieuwde leiding. Daarbij kwam nog eens dat de verguisde Amerikaanse vitaminedochter beter presteert dan verwacht''.

Beleggers zagen hun vertrouwen in de prestaties van bank/verzekeraar ING bevestigd. Voor publicatie vertoonde de koers al een stijgende lijn. Stabiele cijfers die beter waren dan analisten hadden verwacht, zorgden voor een klim met bijna 2,5 procent naar 18,13 euro. De nettowinst steeg met 9,5 procent tot 1,86 miljard euro, vooral omdat het verlies op de aandelenportefeuille met ruim 700 miljoen euro terugliep. Een concrete winstprognose voor het gehele jaar wilde de bank en verzekeraar vanochtend niet geven.

Beleggers houden, ondanks pech en tegenvallers vertrouwen in het aandeel Ahold. Sinds vorige week was de supermarktketen weer weggezakt doordat de cijfers ondanks toezeggingen nog altijd niet op orde zijn. Daar kwam nog eens bij dat het Argentijnse onderdeel Disco nog steeds niet verkocht kan worden omdat de rechter beslag heeft gelegd. Vanochtend steeg de koers met 2,6 procent naar 7,08 euro.

Het optimistisme in Amsterdam werd gedeeld door andere Europese beurzen. Frankfurt steeg met bijna 1 procent op de ochtend dat bekend werd dat de Duitse economie ook in het tweede kwartaal kromp. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek ging de economie met 0,1 procent achteruit ten opzichte van het eerste kwartaal. De beurzen in Parijs en Londen toonden een groei die bijna 1 procent bedroeg. De beurzen in Azië boekten zonder uitzondering winst.