`Bovendien zie ik dit niet als een gift, maar als een kennismaking `waar iets omheen is georganiseerd' Co Verdaas

Misschien ga je iets te snel, Co. Door als John-Boy Walton met je bandje bij Barend & Van Dorp op te treden dacht je de politiek binnen te rollen. Wat vanzelfsprekend lukte bij de PvdA: alles wat zingt, tokkelt en huppelt is daar welkom. Frisse wind! Nu zit je net in de Tweede Kamer en je behoort al tot de gladste praatjesmakers.

Nog geen seconde in de politiek en je dacht al op amicale voet te gaan verkeren met de havenbaronnen en miljonairs in hun skyboxen. Ze offreerden je een gratis kaartje voor een concert van de Rolling Stones en je griste het uit hun handen. Niet omdat je graag naar de Stones wilde, maar omdat je woordvoerder luchtvaart en havenzaken bent en tijdens het concert iets van de heren wilde opsteken. Een werkconcert, zo te zeggen. ,,Ik sla ook wel eens uitnodigingen af'', voegde je er braaf aan toe. ,,Van de TT Assen, van de Yerseke Mosseldagen.''

Dat is geen frisse wind, dat is de wind die ontsnapt aan een geconstipeerd veenlijk.

Beste Cootje-Boy, mag ik uit je commentaar afleiden dat je onder `politieke integriteit' verstaat dat je uit het aangeboden smeergeld het stoerste smeergeld kiest?

Mag ik je tevens namens alle zwaarbeledigde mosselen vragen wat er mis is met de Yerseke Mosseldagen?

Ik geloof niet dat Mick Jagger meer glamour bezit dan een mossel. Maar rijke havenbaronnen die je in hun skyboxen joviaal op de schouder slaan! Jijen en jouwen met de pieten! Daar ging ons Cootje John-Boy uit Zwolle de politiek voor in.

Ik begrijp je tempo, Co. Je zal ook maar socialistische luchtvaart moeten doen of behartiger zijn van socialistische havenzaken. Je kunt evengoed linkse broden bakken of socialistisch willen figuurzagen. Skyboxen, popsterren op sterk water, mensenmassa's aan je voeten, dat is het nieuwe ideaal waar rockers als jij naar streven.

Eigenlijk heb je het zelf vorig jaar al voorspeld, in je sollicitatiebrief voor de kandidaatstelling voor de Tweede-Kamerverkiezingen. ,,Ik ben een realist'', schreef je daarin, ,,en een opportunist in die zin dat ik mijn idealen niet immuun maak voor compromissen maar ga voor het hoogst haalbare.''

Lief, hoerig, kneedbaar Nederlands!

Het hoogst haalbare – een zee van kennismakingen waar iets omheen is georganiseerd doemt op.

Je had je afkeer van de Yerseke Mosseldagen nog niet gelucht, Co, of je hing alweer aan de lijn. Je had even gesproken met iemand uit de fractie. Staf Depla. Hij had je geadviseerd je Stones-bezoek ,,vanwege de transparantie'' op je website te zetten.

Onze `integriteitsman', noemde je Staf. Kijk eens. De PvdA beschikt over een integriteitsman. Staf met de Schone Handjes die het verschil onthoudt tussen een mossel en het hoogst haalbare. De partij kent haar nieuwe pappenheimers. Heb je soms een vuilnisman nodig als je geen last heb van vuilnis?

    • Gerrit Komrij