BBC onder vuur in affaire-Kelly

De BBC heeft journaliste Susan Watts onder druk gezet om haar collega Andrew Gilligan, die de Britse regering ervan had beschuldigd het Irak-dossier bewust te hebben aangedikt, te steunen.

Watts zorgde gisteren, op de derde dag van de verhoren door de commissie Hutton naar de dood van wapenexpert David Kelly, voor grote opschudding. Ongevraagd vertelde ze dat de leiding van de BBC zware druk op haar heeft uitgeoefend om de naam te noemen van haar bron voor een uitzending van het tv-programma Newsnight. Watts weigerde dat en nam een eigen advocaat in de arm voor advies. ,,Ik had het gevoel dat het alleen maar de bedoeling was om bevestiging te vinden voor de beschuldigingen van Andrew Gilligan en niet vanwege het nieuws'', aldus Watts.

Een dag eerder bevestigde Watts in haar verhoor juist grotendeels de lezing van Gilligan in het radioprogramma Today. Ook zij had met Kelly gesproken en ook tegenover haar had hij verklaard dat Downingstreet had geprobeerd om het Irak-dossier aan te dikken. Watts vertelde dat Kelly in verband daarmee ook de naam van Blairs adviseur Alastair Campbell had genoemd.

Haar verklaring leek de BBC-leiding gelijk te geven, en daarmee als vanzelf beschuldigingen tegen de regering te versterken. De leiding van de BBC heeft vanaf het begin achter Gilligan gestaan. Aarzelingen in een persoonlijk e-mail van Today-hoofdredacteur Kevin Marsh kregen eergisteren weinig aandacht. Maar door beschuldigingen aan het adres van de leiding van de omroep, staat de BBC vandaag opnieuw in de beklaagdenbank – en wordt de regering weer enigszins vrijgepleit. The Guardian kopt vandaag: `Misleidend en onjuist' – verslaggevers oordeel over de BBC. En volgens The Independent onthult Watts `de omvang van ruzie binnen BBC'.

Richard Sambrook, hoofd van de nieuwsafdeling van de BBC, bevestigde aan Watts gevraagd te hebben wie haar bron was. Maar hij zou haar niet onder druk hebben gezet. Ook zou er geen sprake zijn van een poging om Watts te beïnvloeden in haar lezing van de affaire. ,,Het zou onverantwoord van mij zijn geweest als ik niet had geprobeerd te achterhalen of zij zich baseerde op dezelfde bron [als Gilligan], en wat hij dan had gezegd'', aldus Sambrook.

ACHTERGROND: pagina 5