Amerikaans-Britse oproep Saoedi-Arabië te mijden

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben hun onderdanen gisteren gewaarschuwd voorlopig niet naar Saoedi-Arabië te reizen wegens de dreiging van aanslagen.

British Airways heeft besloten al zijn vluchten van en naar de Saoedische hoofdstad Riad op te schorten. De maatregel werd getroffen na een mededeling van de Britse regering dat er ,,geloofwaardige'' aanwijzingen zijn binnengekomen voor aanslagen op Britse toestellen die Saoedi-Arabië aandoen.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington herhaalde gisteravond het dringende advies aan landgenoten af te zien van niet-noodzakelijke reizen naar Saoedi-Arabië en voorzichtig te zijn in de landen van de Golf-regio. In een verklaring zegt het ministerie dat de regering ,,aanwijzingen heeft ontvangen over terroristische dreigingen, gericht op Amerikaanse en Westerse belangen''.

De oproepen volgen op twee incidenten in Riad, waarbij de politie slaags raakte met wat wordt aangeduid als islamitische extremisten. Afgelopen zondag werden tien mensen gearresteerd na een vuurgevecht en dinsdag was er opnieuw een treffen bij een verkeerd geparkeerde vrachtwagen. Een Saoedische diplomaat in Washington zei dat de tien arrestanten behoren tot ,,een belangrijke cel'' die haar vizier had gericht op Britse doelen.

Volgens Amerikaanse functionarissen werd deze week bij de acties tegen de vermeende terroristsen in Riad een document aangetroffen waaruit blijkt dat zij hun aandacht hadden gericht op het Koning Khalid-vliegveld. ,,Het is duidelijk dat ze hun aandacht richtten op Britse toestellen'', aldus een functionaris.

De VS zijn extra alert op de veiligheidssituatie in Saoedi-Arabië nadat op 12 mei drie gelijktijdige zelfmoordaanslagen werden gepleegd op wooncomplexen voor westerlingen in Riad. Daarbij werden 26 mensen gedood, alsmede de negen daders. Volgend op die aanslagen hebben de Saoedische autoriteiten een klopjacht ingezet, waarbij de afgelopen maanden meer dan 200 mensen werden gearresteerd, tientallen verdachten omkwamen en bij vuurgevechten zeker tien agenten sneuvelden. Bij verschillende invallen verspreid over het land werden grote hoeveelheden wapens en explosieven gevonden, wat zou duiden op het bestaan van een wijdvertakt netwerk van extremisten.

In de VS bestaat grote twijfel over de rol van Saoedi-Arabië bij de bestrijding van terrorisme. In geheime passages van een recent rapport van het Amerikaanse Congres over de terreuraanslagen van 11 september 2001 zou Riad er van worden beschuldigd de vliegtuigkapers te hebben geholpen. Vijftien van de negentien kapers kwamen uit Saoedi-Arabië.

Na de Amerikaanse en Britse waarschuwingen verklaarde de Saoedische kroonprins Abdullah dat zijn land onverminderd doorgaat met het bestrijden van terroristen. ,,In de strijd tussen goed en kwaad is er geen ruimte voor neutraliteit of aarzeling.''