Aanhoudingen Den Bosch na plundering

De politie heeft zes mensen aangehouden, die dinsdagavond waren betrokken bij een plundering van drogisterij Schlecker in winkelcentrum de Ploossche Hof in de wijk De Reit in Den Bosch. Een van hen, een 38-jarige Bosschenaar, werd in de nacht van dinsdag op woensdag opgepakt, nadat de politie in zijn huis spullen uit de beroofde winkel aantrof. De andere vijf, in de leeftijd van 28 tot 43 jaar, zijn gisteren gearresteerd. Onder hen is een vrouw.

De politie zal er op toezien dat geen grote groepen mensen bijeenkomen in de Ploossche Hof, aldus een woordvoerder van de gemeente, ,,maar van een officieel samenscholingsverbod is geen sprake''. Vrijwel alle winkels in het verpauperde winkelcentrum zijn de afgelopen jaren gesloten.

Een cafetaria en Schlecker waren nog open. Tegen elf uur dinsdagavond kreeg de politie een melding dat in de Ploossche Hof lantaarpalen en rolluiken werden vernield, en dat een aantal mensen Schlecker was binnengedrongen. Bij aankomst greep de kleine groep agenten niet in, ,,om een escalatie te voorkomen'', vertelt de woordvoerder van de gemeente.

De door de plunderaaars bedreigde politie wachtte op versterking, maar toen die kwam waren de relschoppers al verdwenen. Volgens de woordvoerder van de gemeente waren de veertig tot zestig vandalen ,,bekenden van de politie'' en ,,rasechte Bosschenaren''. Hij zegt dat de politie nog uitzoekt hoeveel van hen daadwerkelijk aan de plundering hebben deelgenomen.

Vanochtend was het winkelcentrum verlaten, op een enkele cameraploeg en wat nieuwsgierigen na. Buurtbewoners vertellen dat de Ploossche Hof een ,,hangplek'' is, waar zich elke avond ,,een tiental jongeren'' ophoudt. Ze zeggen dat die ,,in de clinch liggen'' met de politie, die ze graag pesten. ,,Maar in de wijk hebben we niet veel last van die lui die nu blijkbaar aan het plunderen zijn geslagen'', vertelt een wandelaar. Volgens de zegsman van de gemeente is De Reit geen echte drugswijk, hoewel er wel drugshandel voorkomt.

In de loop van volgend jaar, vermoedelijk in oktober, begint de sloop van de Ploossche Hof. Er komen daarna 80 koopwoningen.