Wie bestraft de moordenaar van Hester?

Amnesty International bracht maandag een rapport uit over de moord op 370 vrouwen in het Mexicaanse Ciudad Juárez. Een van de slachtoffers was de Nederlandse Hester van Nierop.

,,Ik dacht dat de politie in Mexico net zo werkt als de Nederlandse, maar na een poosje merk je dat dat niet zo is'', zegt Arsène van Nierop rustig. Ze is de moeder van Hester van Nierop, één van de vele vrouwen die sinds 1993 in het Mexicaanse Ciudad Juárez, vlakbij de grens met de Verenigde Staten werden vermoord. Hester (27) werd in 1998 dood onder het bed in haar hotelkamer terug gevonden. Ze was verkracht.

Afgelopen maandag publiceerde Amnesty International een rapport over de moorden. Hester was met haar zus en ouders op vakantie in Mexico en zou alleen verder reizen naar de VS om er een stageplaats of baan als architect te vinden. ,,Op 19 september 1998 boekte ze samen met een man een hotelkamer in Ciudad Juárez. Een dag later werd ze door het kamermeisje gevonden. De man was verdwenen'', vertelt haar moeder rustig.

Volgens Amnesty zijn in de deelstaat Chihuahua in tien jaar 370 vrouwen ontvoerd en vermoord. 137 van hen werden vóór hun dood verkracht of aangerand. Nog eens 75 lichamen zijn niet geïdentificeerd. Een groot aantal van de slachtoffers zijn fabrieksarbeidsters, studentes of serveersters. Het zijn arme vrouwen die maatschappelijk en politiek niet belangrijk zijn, schrijft de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Amnesty worden de onderzoeken naar de moorden slecht worden gevoerd. Verklaringen van getuigen worden niet nagetrokken. Verdachten wordt geconfronteerd met vervalste bewijzen en gemarteld. Familieleden krijgen tegenstrijdige of foutieve informatie over de identiteit van de gevonden lichamen.

Ook de familie van Nierop kreeg rapporten toegestuurd waarin stond dat de politie de dader op het spoor was. ,,In de rapporten staat dat de Mexicaanse politie zijn naam kent en weet waar hij woont. Hij zou gevlucht zijn, maar ze weten waar hij is. Toch hebben ze hem na vijf jaar nog steeds niet opgepakt'', zegt Hesters moeder. De politie kan niet zeggen waarom dat nog steeds niet is gebeurd. Een paar maanden na de dood van Hester werd een ander meisje op dezelfde manier terug gevonden: verkracht en vermoord met een handdoek om haar middel onder een hotelbed. Getuigenbeschrijvingen wezen uit dat de dader voor 90 procent op die van Hester leek.

Vele slachtoffers, sommigen met kinderen, worden vóór hun dood gevangen gehouden. Ze werden gefolterd, vernederd en ondergingen seksueel misbruik. Na hun dood werden de meeste slachtoffers terug gevonden in de woestijn nabij de stad of tussen vuilnis. De politie zei dat de vrouwen zelf hun ontvoering en moord uitlokten door de manier waarop ze zich kleedden of omdat ze 's nachts in bars werkten. Ook Van Nierop kreeg dergelijke insinuaties te horen. ,,Hester was geen losbandig meisje dat met om het even wie mee ging. Ze was het reizen gewend en woonde tijdens haar studie een half jaar in Italië. In het reisboekje dat ze bij zich had, stond natuurlijk niet hoe gevaarlijk die streek wel is. Maar ze was zeker geen meisje dat met alle mannen liep'', benadrukt ze.

Irène Khan, secretaris-generaal van Amnesty sprak maandag bij het verschijnen van het rapport met de Mexicaanse president, Vincente Fox. Ze drong erop aan dat de schuldigen worden gestraft.

Familieleden van slachtoffers hebben actiegroepen opgericht. Ze eisen gerechtigheid. Maar de lokale autoriteiten van Ciudad Juárez hebben meermaals hun acties en die van non-gouvernementele organisaties in diskrediet gebracht. Advocaten, familieleden van slachtoffers en leden van non-gouvernementele organisaties werden bedreigd en geïntimideerd.

Van Nierop heeft tot dusver nooit contact gezocht met de actiegroepen van familieleden van de slachtoffers. ,,Ik heb wel eens één van hun websites bezocht, maar telkens werd ik geconfronteerd met pijnlijke herinneringen. Ik ging er liever niet naar op zoek. Ik wist ook niet welke bijdrage ik kon leveren'', zegt ze. ,,Nu, met het rapport van Amnesty International, zie ik er wel het nut van in. Iedere moord die ik kan voorkomen door andere vrouwen bewust te maken van dat vreselijke plekje op aarde, wil ik voorkomen. Het rapport van Amnesty International vind ik een stap in de goede richting.''

    • Isabel Pierreux