Voorbij Code Rood: dieren worden de dupe

De Twentse gemeente Dinkelland is getroffen door een forse stroomstoring. Wie krijgt er een noodaggregaat en wie niet?

De eigenaar van het Chinees-Indisch restaurant in Denekamp heeft pech. Zijn verzoek om een noodaggregaat te krijgen, wordt in het crisiscentrum niet gehonoreerd. Het gekoelde vlees en de loempia's dreigen op de gemeentewerf te belanden, waar de gemeente Dinkelland een speciaal inzamelpunt voor bedorven voedsel heeft ingericht. Het is een kwestie van kiezen, legt burgemeester F. Willeme uit. Bij energiebedrijf Essent, de brandweer en particuliere bedrijven in de regio zijn onvoldoende noodaggregaten beschikbaar om iedereen te helpen en de prioriteiten zijn duidelijk. ,,Eerst komen de mensen, dan de dieren en dan pas, hoe droevig dat ook is, kijken we naar materiële schade. Een ondernemer die belt dat de verlichting op kantoor het niet doet, kan ik helaas niet helpen.''

Ook de supermarkt-eigenaar, de hotelier en de bakker krijgen nul op het rekest. De dierenwinkel krijgt wel een aggregaat, maar de apotheek is weer een twijfelgeval. ,,Zijn medicijnen van levensbelang?'', vraagt Willeme zich af in de brandweerkazerne, waar een crisisstaf is geformeerd. De staf, die bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, brandweer, GGD en energiebedrijf Essent, bepaalt wie wel en wie (nog) niet geholpen wordt, sinds gisteravond om 18.00 uur vijf voedingskabels met elk een capaciteit van 10.000 volt de geest gaven. In Denekamp en de omringende kerkdorpen Lattrop, Noord-Deurningen en Beuningen, kwamen ongeveer 5.000 woningen en bedrijven zonder stroom te zitten. In de loop van gisteravond kon de stroomvoorziening in een deel van het gebied weer worden hersteld, maar vanochtend zaten veel mensen, onder meer in het dorp Denekamp, nog steeds zonder stroom. Aan het begin van de middag was nog niet duidelijk wanneer de storing hersteld is.

De kortsluiting is volgens manager netbeheer A. Engbers van energiebedrijf Essent ,,spontaan'' ontstaan, al speelt de warmte een rol. ,,Het net wordt zwaarder belast en door de lage grondwaterstand worden de kabels die in de grond liggen minder gekoeld'', aldus Engbers.

Het rampenplan, een zwarte ordner met veel papier, ligt onder handbereik van burgemeester Willeme, maar het is niet in werking getreden. ,,De veiligheid van mensen en dieren is niet in gevaar gekomen'', zegt Willeme. De crisisstaf is gisteravond direct begonnen met het uitdelen van de ruim twintig beschikbare stroomaggregaten. Via de GGD en de thuiszorg werden allereerst particulieren geholpen die afhankelijk zijn van elektrische apparaten, zoals een zuurstofapparaat. Ook het plaatselijke verzorgingstehuis kreeg direct een noodaggregaat. Voor de dieren was de situatie penibeler. Op het platteland rond Denekamp beschikken veel agrarische bedrijven niet over eigen noodaggregaten. De stroomuitval leidde daar in een enkel geval tot paniek, met name bij varkenshouders en melkveebedrijven. De ventilatoren vielen stil, waardoor de temperatuur in de varkensstallen opliep tot boven de 50 graden. ,,Ze hebben het behoorlijk warm gehad'', zegt H. Steunebrink over zijn `zware varkens'. Het duurde bijna drie uur voordat hij via zijn buurman de beschikking had over een noodaggregaat.

In de tussentijd heeft hij met een tuinslang de dieren verkoeling gegeven. ,,Het had niet veel langer moeten duren'', zegt de varkenshouder. Bij melkveehouder L. Derkman was de situatie vanochtend nog lang niet onder controle. ,,We hebben wel eens een storing gehad, maar dit is verschrikkelijk'', zegt hij. De afgelopen nacht kreeg Derkman pas om 02.00 uur de beschikking over een noodaggregaat waarmee hij zijn koeien kon melken. Acht uur later dan gepland. Het aggregaat moest hij direct weer inleveren, maar omdat de volgende melkbeurt zich alweer aandient, maakt hij zich grote zorgen. De koeien worden onrustig en het is nog maar de vraag hoe hij de melk koel houdt. Dat volgens de gemeente het gevaar voor mens en dier geweken is, wil er bij hem niet in. ,,De gemeente heeft het niet onder controle. Ik duik in alle hoeken op zoek naar een aggregaat, maar niemand kan me helpen.''

Garagehouder K. Nieuwenhuizen heeft er begrip voor dat andere mensen eerder geholpen worden, maar hij vindt wel dat hij eerder over de ernst van de situatie ingelicht had moeten worden. De garage en het tankstation heeft hij maar op slot gedaan. Het ijs en snoepgoed dat in koelkasten bewaard werd, moet als verloren worden beschouwd. Burgemeester Willeme spreekt echter van overmacht. ,,Ik wil niets afschuiven, maar ondernemers hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid. Ze moeten niet thuis gaan zitten en de situatie afwachten.''

    • Martin Steenbeeke