VNU lager na interimcijfers

VNU was vanochtend de grootste daler binen de AEX-index na de publicatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het concern, dat afgelopen jaren zijn uitgeefactiviteiten grotendeels inruilde voor Amerikaanse marktonderzoeksbureaus, leverde als gevolg van winstnemingen 4,7 procent van zijn aandelenkoers in op 27,80 euro.

De AEX-index toonde meer optimisme. Dankzij een stabiel Wall Street en goede prestaties van de beurzen in het Verre Oosten, stonden de meeste Europese beurzen op winst. De AEX-index steeg met anderhalve punt naar 316,79 punten, een winst van 0,5 procent. Parijs was 0,5 procent hoger, Londen won 0,2 procent en Frankfurt steeg met 1,2 procent.

De chipsector in Europa kreeg een impuls van Applied Materials. De Amerikaanse chipmachinefabrikant meldde gisteren weliswaar een kwartaalverlies, maar liet zich optimistisch uit over de orderontvangst. Dat had voor het Duitse Infineon een koersstijging tot gevolg van 3,75 procent, goed voor de tweede plaats in Frankfurt op de lijst van winnaars. Koploper in Frankfurt was MAN, machinebouwer en truckproducent, met een koerswinst van 7,7 procent.

De onderneming maakte voorbeurs een sterke verbetering van zijn kwartaalresultaat bekend. Op de vierde plaats in de Duitse beursindex stond Lufthansa met een 2,8 procent hogere koers. Tegen de verwachtingen in heeft de Duitse luchtvaartmaatschappij over het tweede kwartaal bedrijfswinst behaald.

In Amsterdam vielen de kwartaalcijfers van Getronics in goede aarde. De nieuwe leiding van het automatiseringsbedrijf kwam met beter dan verwachte cijfers. Getronics voerde de lijst aan met een winst van 5 procent op een nog altijd magere 1,06 euro.

Bij de lokale fondsen kreeg Stork een oppepper dankzij redelijk vertrouwenwekkende cijfers over het tweede kwartaal. Het industriële conglomeraat zag een hoger nettoresultaat beloond met een koersstijging van bijna 10 procent. Technische groothandelaar Econosto, dat een overeenkomst sloot met zijn schuldeisers, klom ruim 3 procent. Krantenconcern Wegener ging met bijna 7 procent naar beneden na de publicatie van zijn halfjaarcijfers.

De euro was vanmorgen lager tegenover de dollar. Vanochtend noteerde de munteenheid van de Europese Unie 1,1240 dollar tegenover 1,1320 dollar gisteren.