Virus bedreigt Microsoft

Een nieuw computervirus dat deze week actief is geworden, heeft wereldwijd al tienduizenden pc's besmet. Getroffen computers proberen steeds vergeefs op te starten of krijgen geen verbinding met internet. Het wormvirus met de naam MS Blaster maakt gebruik van een fout in de nieuwere versies van het besturingssysteem Windows (NT4, XP). Vanaf een willekeurig internetadres kijkt het virus of de gebruiker een `achterdeurtje' van zijn pc open heeft staan. Is dit het geval dan wordt via deze zogeheten poort het virus naar de computer gekopieerd. De Amerikaanse producent van antivirus-programma's Symantec kwalificeert het virus als een ernstige bedreiging. De Nederlandse website Virusalert.nl noemt MS Blaster een `lastig' virus met een `laag' risico. Het virus zorgt dat het getroffen systeem instabiel wordt. Daarnaast zou volgens experts vanaf 16 augustus een zogenoemde denial of service-aanval (DOS) op Microsoft worden uitgevoerd. De besmette computers proberen dan allemaal tegelijk gegevens op te vragen vanaf een website van Microsoft. Deze site dreigt dan onder z'n populariteit te bezwijken. Door de uitbraak van het virus, het zoveelste op internet, laait de discussie op wie verantwoordelijk is voor de beveiliging van computers. Gebruikers moeten zorgen dat ze een firewall (bescherming) opwerpen en geregeld aanpassingen installeren om virussen tegen te gaan, vinden experts. Softwareleveranciers zouden op hun beurt klanten beter moeten informeren.