Verzet ouders tegen `overbodige vaccinaties'

Niet alle ouders laten hun kinderen meer standaard vaccineren. Ze vinden de risico's te groot. ,,Kinderziektes zijn er niet voor niets.''

,,Het is zo vanzelfsprekend. Op het consultatiebureau zeggen ze na twee maanden: Zo, en nu is het tijd voor het eerste prikje. En voor je het weet zit die naald in dat beentje.'' Huib Brouwer en Moniek Brands uit Maastricht aarzelden om hun kinderen – nu 8 en 5 jaar oud – te laten vaccineren. Huib Brouwer: ,,Wij zeiden: `Wacht eens even. Mogen we weten wat voor een spul dat precies is? En u vertelt ons over de voordelen, maar zijn er ook nadelen?'''

Uiteindelijk zijn twee zoons van Huib Brouwer en Moniek Brands niet ingeënt. We zijn zelf op zoek gegaan naar meer informatie, zegt hij. ,,We zijn beiden verpleegkundigen en weten dat er vaak overbodig wordt geïnjecteerd. We kwamen erachter dat al die vaccinaties een enorme belasting zijn voor de weerstand.''

De kinderen van Huib Brouwer en Moniek Brands zijn een uitzondering. Maar de afgelopen jaren zijn er veel ouders bijgekomen die zich afvragen of alle inentingen die het rijksvaccinatieprogramma voorschrijft wel nodig zijn. De vaccinatiegraad bij zuigelingen is de afgelopen jaren gedaald, bleek gisteren uit het rapport `De vaccinatiegraad in Nederland per 1-1-2002' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) merkt de ambivalentie ten aanzien van de vaccins aan het toegenomen aantal telefooontjes, vertelt medewerker Anita Schuit. Toen de vereniging tien jaar geleden werd opgericht kwamen de kritische ouders vooral uit antroposofische hoek. Maar de laatste jaren belt `echt iedereen'. ,,Vooral ouders van kinderen die na een vaccinatie enorm heftig reageren of heel ziek worden en die met hun klachten nergens gehoor vinden.''

De druk op ouders is groot, merkt Anita Schuit. ,,Op consultatiebureaus zeggen de artsen: `Dit is goed voor uw kind'. En als ouders dan nog niet overtuigd zijn: `U wilt uw kind toch niet dood?''

Kinderen die volgens het rijksvaccinatieprogramma worden ingeënt, krijgen het eerste half jaar al drie prikken, zegt Anita Schuit. In het eerste levensjaar is het afweersysteem nog in ontwikkeling, dat wordt daarmee verstoord. Bovendien krijgen kinderen door de cocktails heel veel in één keer toegediend.''

De NVKP wil de ouders niet stimuleren om niet te vaccineren, benadrukt Anita Schuit. Zij zou willen dat ouders vooraf nauwkeuriger worden voorgelicht zodat ze zelf een goede afweging kunnen maken en het rijksvaccinatieprogramma minder stringent wordt toegepast. ,,Sinds kort mag je niet meer zeggen dat je de inentingen graag wat later wilt of dat je bijvoorbeeld de kinkhoest uit het vaccin wilt laten omdat kinderen daar vaak het slechtst op reageren.''

Je kunt niet alle ziekten uitbannen, zegt Anita Schuit. ,,Kinderen worden ingeënt tegen bepaalde ziekten, maar zijn daardoor weer veel gevoeliger voor andere ziekten. Zo verschuif je de boel.'' Kinderziekten zijn er niet voor niets, zegt ze. ,,Kinderen bouwen weerstand op en komen er sterker uit zodat ze zelf de virussen en bacteriën aankunnen.''

Dat is de reden dat de twee zoons (6 en 8 jaar oud) van Tamara van Windt uit Amsterdam, niet zijn ingeënt. Ze hebben kinderziektes als de bof en de mazelen gewoon gehad. ,,Ik vertrouw op hun eigen afweersysteem. Ze zijn nu bijna nooit meer ziek.''

Het is ook de ervaring van Moniek Brands. Haar zoons hebben allebei kinkhoest gehad. ,,Dat is drie weken heel vervelend, maar ze zijn er gezonder uitgekomen. Daarna hebben ze nooit meer gehoest. Hoeveel kinderen in Nederland hebben geen last van chronisch hoesten? Ik denk wel eens dat ouders kinderziektes gewoon te lastig vinden. Moeten ze weer thuisblijven terwijl ze eigenlijk moeten werken.''

De Inspectie maakt zich zorgen over de afname van het aantal gevaccineerde kinderen omdat de kans dat zich in Nederland een epidemie voordoet van een infectieziekte daardoor toeneemt.

,,Ik vind dat idee wel beangstigend'', zegt Tamara van Windt. ,,Als meer dan tien procent van de kinderen straks niet is ingeënt, ga ik me toch zorgen maken. Mijn kinderen zijn veiliger zolang veel andere kinderen wél zijn ingeënt. Misschien dat ik het dan alsnog zou laten doen. Gelukkig zijn ze dan in ieder geval wat ouder.''

Moniek Brands zou haar kinderen niet snel alsnog laten vaccineren. Ze heeft zich goed geïnformeerd over de kans dat haar kinderen te maken krijgen met een echt ernstige ziekte zoals bijvoorbeeld polio, zegt ze. ,,Het blijkt dat die kans echt heel, heel klein is, zeker als we het hebben over een ernstige vorm van polio. Ik ben achteraf blij met de keuzes die we hebben gemaakt ons niet hebben laten leiden door spookbeelden.''

    • Sheila Kamerman