Uitzicht

Mensen doen het vaak als ze even niet weten wat ze doen moeten: uit het raam kijken. Een huis is geen trein, dus er verandert weinig. Iemand loopt, er valt een blaadje. Het waait. De Russische regisseur Viktor Kossakovsky maakte over het uitzicht uit zijn raam een film van 82 minuten. Kossakovsky woont in St. Petersburg in een oud huis in een oude straat. Daar liet hij voor het raam een jaar lang een camera staan en filmde als hij er toevallig was of als er iets gebeurde. Je zou ook kunnen zeggen dat de dingen doordat hij ze filmt een gebeurtenis worden. Een regenbui is in Tishe! wat een explosie is in een avonturenfilm of een onthulling in een thriller.

Kossakovsky maakte eerder onder meer een trilogie over de liefde, waarvan het laatste deel zich op een kleuterschool afspeelt. Bijna al zijn werk werd vertoond op het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Tishe! werd vorig jaar genomineerd voor de Joris Ivens Award. Naar eigen zeggen is Kossakovsky er goed in het bijzondere van het gewone te zien. Ik zeg het hem graag na. Maar goed kijken is niet het enige wat hij doet. Tishe! is vooral heel knap gemonteerd. Een ontmoeting tussen een jongen en een meisje filmt hij bijvoorbeeld niet helemaal. Hij toont lang dat de jongen met een bos bloemen staat te wachten. Zodra de deur opengaat en het meisje naar buiten komt, snijdt hij naar iets anders.

Kostelijk zijn de scènes met de stratenmakers, die telkens opnieuw een gat in de weg komen repareren. Kossakovsky heeft ze als een running gag door zijn film gesneden, en iets versneld afgedraaid waardoor het lijkt alsof je naar een stomme film van Chaplin of Buster Keaton zit te kijken. Al die Sisyphusjes.

Tishe! Regie: Victor Kossakovsky. In: Filmmuseum, Amsterdam; Haags Filmhuis; Lux, Nijmegen.