Telecommer met bovenmodaal `snapvermogen'

,,Ik kan je niet verstaan. We rijden in de buurt van Avignon en het zit hier niet goed met de verbinding. Hè? Ja inderdaad, ik bel via Orange.' Marc Gommers is met vakantie. En een telefoongesprek voeren lukt nauwelijks. Maar misschien kan hij binnenkort iets doen aan deze witte vlek in Frankrijk. Want sinds afgelopen maandag maakt hij als enige Nederlander deel uit van de raad van bestuur van het beursgenoteerde Orange, op Vodafone na de grootste mobiele aanbieder ter wereld. Vanuit Londen gaat hij zich bezighouden met de strategie van Orange, een dochter van France Telecom.

Gommers (38) heeft de afgelopen acht jaar de onstuimige groei van de mobiele telecommarkt van nabij meegemaakt. Begin 1995 werd hij door Paul Renaud opgepikt uit de kweekvijver van talenten van ABN Amro, waar hij na zijn studie was begonnen. Renaud was bezig om een afdeling binnen de bank op te zetten voor financieringen van telecombedrijven. Gommers was de eerste werknemer die Renaud binnenhaalde op zijn nieuwe afdeling. ,,Hij had een `bovenmodaal snapvermogen', zoals dat binnen ABN Amro heet', vertelt Renaud. ,,Dat soort lui had ik nodig. Bovendien was hij gedreven. Dat ging overigens gepaard met opmerkelijke werktijden. Hij begon soms om vijf uur. 's Middags, wel te verstaan. Vervolgens werkte hij de hele nacht door.' In die functie, die hij vier jaar deed, vloog Gommers de wereld over voor telecomdeals in onder meer Argentinië, Polen en de Filippijnen.

Gommers komt uit een katholiek gezin en groeide op in het Noord-Limburgse Gennep. Zijn vader had een eigen accountantskantoor, zijn moeder dreef een kiosk. Het vormde de voedingsbodem voor zijn interesses: economie en ondernemerschap. In 1985 ging Gommers bedrijfseconomie studeren aan de Universiteit van Tilburg. ,,Ik ontmoette iemand die bijzonder analytisch was', zegt studiegenoot Alexander Schiebroek. ,,Hij wist bijvoorbeeld pijlsnel cijfers te doorgronden. Maar intussen blijft het een normale vent. Daar zit zijn kracht, denk ik.'

Na zes jaar ABN Amro vertrekt Gommers in 1999 naar Dutchtone, het mobiele belbedrijf dat hij leert kennen omdat de bank een van de aandeelhouders is. Die stap is zeer tegen de wens van bestuurder Hans ten Cate (tegenwoordig raad van bestuur van Rabobank), die hem zelfs aanbiedt e-mails vanaf zijn computer te versturen om zijn eisenpakket kenbaar te maken aan bestuursleden. Gommers maakt er geen gebruik van. Hij wil wel eens een bedrijf van binnen bekijken en niet langer als financier op afstand staan. Bovendien staat de veiling voor de deur van een aantal umts-frequenties, waarvoor Dutchtone, tegenwoordig Orange Nederland geheten, in de race is.

Klaas Bottema, die zijn telecomwinkelketen Let's Talk aan Orange verkocht, vindt creativiteit het sterkste punt van Gommers. ,,Er spuiten soms onverwachte dingen uit zijn hersenpan', zegt Bottema. ,,Hij bedacht als eerste in de sector om de voordelen van pre-paid en vaste abonnees te combineren. Dat krijgt nu overal navolging.' Maar, stelt Bottema, Gommers is soms ook tamelijk ongeduldig. ,,Na afloop van een vergadering kon hij zich wel eens opwinden over waarom bepaalde ideeën van hem niet werden gehonoreerd. `Waarom zien ze dit nu niet?', riep hij dan uit', vertelt Bottema.

Zowel Bottema als Schiebroek waren verbaasd dat Gommers nu overstapt naar het corporate life in Londen. ,,Ik had eerder verwacht dat hij voor zichzelf zou beginnen', vertelt Bottema. ,,Maar Marc is iemand die altijd bezig is met de volgende stap', zegt Schiebroek. ,,Daar denkt hij nu al over na. Hij vond dat hij deze kans niet kon laten schieten.'

Verslaafd aan werk is Gommers niet. ,,Hij werkt zeer efficiënt', zegt Bottema. ,,En daardoor kan hij tijd vrijmaken om te genieten van lekker eten en drinken. Ik vind hem de toetjeskoning. Die kan hij namelijk erg goed maken.' Schiebroek beaamt zijn culinaire liefhebberij. ,,Laatst gingen we even lunchen. Ik was nog geen minuut binnen of hij liet al een schaal met oesters aanrukken. En een fles koele, witte wijn erbij. Dat vindt hij nou leuk.'

    • Mark Houben