Smokkelaar raket loopt in val van FBI, FSB en MI5

De Amerikaanse federale recherche heeft gisteren drie mannen gearresteerd die van plan zouden zijn geweest een Russische luchtdoelraket de Verenigde Staten binnen te smokkelen. De hoofdverdachte is een Britse wapenhandelaar die werd opgepakt in een hotel nabij het vliegveld van Newark, New Jersey, nadat hij met een Amerikaanse undercoveragent tot overeenstemming was gekomen over de verkoop van de raket die, vanaf de schouder afgevuurd, in staat is vliegtuigen neer te halen.

Amerikaanse, Britse en Russische inlichtingendiensten hielden de Brit al in de gaten sinds hij ongeveer vijf maanden geleden de raket aanschafte in het Russische St. Petersburg. Niet alleen de intensieve samenwerking tussen de geheime diensten is opmerkelijk, maar ook het feit dat het bij de transactie in feite ging om een onklaar gemaakte raket die de onwetende Britse wapenhandelaar was aangeboden door Russische undercoveragenten.

Volgens Amerikaanse functionarissen betrof de van begin tot einde gevolgde wapentransactie een SA-18 Igla-luchtdoelraket van Russische makelij. De kopende undercoveragent in Newark deed zich voor als een moslimextremist die uit was op de aanschaf van een raket, geschikt om een burgervliegtuig neer te schieten. De verkopende Brit, van Indiase afkomst, zou geen banden hebben met terrroristische organisaties, maar bekend staan als internationaal wapenhandelaar en -smokkelaar. De twee andere mannen die gisteren werden aangehouden in New York, worden verdacht van het witwassen van geld.

Het Amerikaanse onderzoek naar de Britse wapenhandelaar begon nadat de Russische inlichtingendienst FBI dit voorjaar had getipt over de getoonde belangstelling voor de aanschaf van de Igla-raket. Volgens de Britse omroep BBC, die het nieuws over de wapendeal gisteren als eerste bracht, gaf de Russische president Poetin Amerikaanse agenten toestemming om in Rusland te opereren en werd ook de Britse inlichtingendienst MI5 gevraagd naspeuringen te doen naar de handel en wandel van de hoofdverdachte.

Russische agenten zouden de raket hebben aangeboden, onklaar hebben gemaakt, en laten verschepen naar de VS. De wapenhandelaar zelf vloog afgelopen zondag met zijn vrouw van Londen naar New York en werd ook tijdens die vlucht in de gaten gehouden. Het sluiten van de koop met de FBI-agent werd op video vastgelegd.