Protesten tegen film Mel Gibson

De Amerikaanse film The Passion, geregisseerd door Mel Gibson, wordt door een aantal joodse en katholieke orgisaties antisemitisch gevonden. In de film zouden joden collectief verantwoordelijk voor de dood van Jezus worden gehouden.

De film, die nog geen distributeur heeft, maar vermoedelijk met Pasen 2004 in de bioscoop komt, gaat over de kruisiging van Jezus. Rabbi Eugene Korn van de Anti-Defamation League zei na het zien van de film tijdens een Speciale vertoning voor religieuze leiders dat The Passion `veel gevaarlijke leerstellingen' bevat en de joods-christelijke dialoog kan schaden. Mel Gibson, acteur in onder meer Lethal Weapon en regisseur van Braveheart, staat bekend als een conservatieve katholiek, die de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie niet onderschrijft. Daarin werd onder meer afstand genomen van het idee dat joden verantwoordelijk zijn voor de dood van Jezus. Volgens Marvin Hier van het Californische Simon Wiesenthal Center, leidt de film nu al tot een golf van antisemitisme. Het centrum ontvangt veel door de film geïnspireerde scheldbrieven. Een woordvoerder van Gibson verklaarde dat de film juist gaat over liefde en vergeving. De film werd in Italië opgenomen en had een door Gibson zelf betaald budget van 25 miljoen dollar. Volgens Gibson kreeg hij tijdens de opnames assistentie van de heilige geest. Er wordt Aramees en latijn in gesproken. Jezus wordt gespeeld door Jim Caviezel, Maria Magdalena door de Italiaanse actrice Monica Bellucci.